Spring naar inhoud

Het goeie leven

Maandag-dinsdag-vrijdag 15.15 uur

Alles over de aardappel

De groente van deze week is de aardappel, of zoals wij het wel eens zeggen 'de patat'. Wist je dat deze veelzijdige knol al meer dan 7000 jaar bestaat? Lees snel verder voor meer weetjes en tips!

Weetjes

  • Dankzij de aardappel kennen we de herfstvakantie. Kinderen mochten thuisblijven van school zodat ze mee konden helpen met de aardappeloogst.
  • De aardappel is een heel oude groente. 7000 jaar geleden kweekten de Inca's in de Andes ze al.
  • De aardappel kwam pas 500 jaar geleden naar Europa. De Italianen kweekten ze als sierplant en de knollen waren voor de varkens.
  • De Brit Peter Glazebrook kweekte in 2011 de grootste aardappel ooit in Europa. De patat woog maar liefst 4,99 kilo.
  • Frieten zijn wel degelijk Belgisch. De benaming French fries komt gewoon van het oude werkwoord 'to french', wat 'snijden' betekent.
  • In 1995 werd voor het eerst een aardappel in de ruimte gekweekt.

Tips

  • Door je aardappelen voor te kiemen win je ruim 2 weken op de minstens 100 dagen die ze nodig hebben om tot een oogstbare knol uit te groeien. Dat voorkiemen doe je best in eierdoosjes op een plek met veel licht -maar geen direct zonlicht- bij zo’n 10 graden.
  • Één plantaardappel levert zo’n halve tot anderhalve kilo aardappelen op.
  • Late aardappelen hebben vaak te lijden onder de aardappelziekte ‘plaag’. Plant liever vroege soorten en oogst ze niet te laat. Wil je toch bewaaraardappelen, ga dan voor ziekteresistente rassen zoals Sarpo Mira, Agria of Toluca.
  • Plant je je aardappelen in een potgrondzak? Draai de zak dan met de zwarte binnenkleur naar buiten. Zo warmen in de zon nog sneller op en krijgen je jonge aardappelen een extra duwtje in de rug.
  • Plant je niet in een zak? Plant de aardappelen dan ver genoeg uit elkaar, zo kan de wind makkelijk de bladeren droog blazen na een regenbui en krijgen schimmels minder kans.
  • Nog een tip tegen de aardappelplaag: Geef je aardappelen nooit water op het blad, alleen aan de voet. Vanaf juni verstuif je best elke 2 à 3 weken biologische schimmelwerende middelen, de hele zomer lang. Eens je een schimmel hebt kan die namelijk tot 10 (!) jaar aanwezig blijven in de grond.
  • Als je aardappelen uit de grond haalt, zorg er dan voor dat er geen kleine meer blijven zitten. Anders krijg je volgende zomer her en der aardappelen in je tuin.

Klaarmaken en bewaren

  • Jonge aardappelen oogst je best naarmate je ze nodig hebt. Maak ze daarna ook meteen klaar, dan bevatten ze de meeste suikers. Zodra ze aan licht zijn blootgesteld worden die namelijk omgezet in zetmeel en gaat de smaak erop achteruit. Probeer het oogsten, wassen, snijden en bakken daarom tot maximum een halfuur te beperken.
  • Wil je je allereerste primeuraardappelen klaarmaken? Kook ze niet, maar bak ze rauw (met het velletje er nog aan) in wat ganzenvet met verse kruiden, peper en zout.
  • Aardappelen behoren zoals tomaten, chilipepers, paprika’s en aubergines tot de familie van de nachtschaden. Dat kan geen kwaad, maar laat groen gekleurde aardappelen daarom beter links liggen.
  • Bewaaraardappelen blijven op een droge, donkere en koele plek (bijvoorbeeld de kelder) 3 tot 6 maanden goed. Zo vermijd je ook veel scheutvorming.
geschreven op 01 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU