Spring naar inhoud

Bart en Bart

Ingrediënten voor 6 personen:

chocoladetaart:

Voor de taart:

  • 200 g pure chocolade
  • 200 g melk chocolade
  • 180 g boter
  • 180 g suiker
  • 6 eieren
  • 75 g bloem

Voor het glazuur:

  • 120 g donkere chocolade
  • 60 g boter
  • 100 g poedersuiker

AFWERKING :

  • mousse van witte chocolade en ricard
  • rood fruit

extra: taartvorm

focaccia:

  • 250 g bloem
  • 300 g semolina (tarwegriesmeel)
  • 42 g verse gist
  • 50 g polenta (maïsgriesmeel)
  • 350 ml lauw water
  • 75 ml olijfolie + extra
  • 1 koffielepel gedroogde rozemarijn
  • 1 koffielepel gedroogde salie
  • 1 koffielepel gedroogde oregano

Bereidingswijze:

taart

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Smelt de boter met de chocolade au bain marie.
  • Klop de eiwitten met de suiker schuimig.
  • Voeg hierbij het boter-chocolademengsel en meng voorzichtig door elkaar.
  • Schep de bloem erdoor.
  • Giet het mengsel in de taartvorm en zet ca. 40 min. in de voorverwarmde oven.
  • Haal de taart uit de oven.
  • Wanneer de taart bijna afgekoeld is, smelt je voor het glazuur de boter en de chocolade au bain marie.
  • Voeg al roerend het poedersuiker toe.
  • Bestrijk de taart met het glazuur.
  • Werk af met rood fruit

focaccia

  • Los het blokje gist op in het lauwe water. Laat even staan.
  • Meng de bloem met de semolina en het zout in de kom van de keukenmachine.
  • Giet er de olijfolie bij en voeg er dan langzaam de opgeloste gist aan toe.

TIP: Zout en gist mogen niet rechtstreeks met elkaar in contact komen omdat het brood dan niet rijst. Daarom roer je eerst het zout door de bloem en voeg je dan pas de opgeloste gist toe.

  • Doe de gedroogde kruiden bij het deeg en laat de keukenmachine 15 minuten kneden.
  • Vet een grote kom in met olijfolie en bestuif met bloem. Doe het deeg in de kom. Leg er een schone keukenhanddoek over en laat minstens 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

TIP: Kan je de oven tot 30 °C verwarmen? Dan is dat de ideale plaats om het deeg te laten rijzen.

  • Haal het deeg uit de kom en kneed er de lucht uit met je handen. Vorm een plat ovalen brood.
  • Strooi wat polenta in een ovenschaal en leg er het deeg in. Strooi de rest van de polenta over het brood zodat het helemaal bedekt is met polenta.
  • Laat nog eens 20 minuten rijzen op een warme plaats, eventueel opnieuw in de oven op 30 °C.
  • Haal het deeg uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven tot 200 °C.
  • Duw kuiltjes in het deeg met je vinger. Zo ontlucht je het nog een keer en krijg je de typische focaccia-vorm.
  • Sprenkel er een beetje olijfolie over en bak 40 minuten in de oven op 200 °C.
  • Haal het brood uit de oven en laat afkoelen.
geschreven op 23 november 2016
VRTNU VRTNU VRTNU