Spring naar inhoud

Bert en Dirk

Geroosterde, in verse honing gelakte seitan met een wok van verse lentegroenten en krielaardappeltjes , vergezeld van een kleurenpalet van jonge sla

Bereidingstijd: 2,5u

Ingrediënten:

  • Thuis voorgemarineerde seitan
  • Marinade:

-ui

-gemberpoeder

-currypoeder

-snuifje kaneel

-sap van een tweetal citroenen

-saffraan

-geplette look

-zout, peper

-olijfolie

-water

  • Wokgroenten:

-peultjes

-eventueel jonge boontjes

-tuinboon

-pak soi

-tsoi sim

-bosuitjes of stengeluitjes

-spinazie

-jonge eerste krielaardappeltjes

  • Slamengsel: Dat kan bestaan uit een een veelheid van allerlei jonge slasoorten, babyleaves snijbiet, en/of andere verse jonge blaadjes die kunnen gebruikt worden in een frisse voorjaarssla (bvb rode biet, melde, bloedzuring...)

Hierbij geroosterde noten en vinaigrette (kruidenazijn, olijfolie, Berts verse honing, peper, zout, mosterd).

  • Lakmengsel voor de seitan:

-geroosterde okkernoot (uit eigen tuin)

-rozemarijn, tijm, gedroogde gemalen rode peper (vorig seizoen)

-olijfolie

-Berts verse honing

-verse tuinkruiden: peterselie of koriander

Bereidingswijze:

  1. Seitan roken boven vuurschaal (30 – 45 min)
  2. Krielaardappeltjes voorkoken, groenten snijden
  3. Wokgroenten indien nodig even blancheren naargelang de gaartijden
  4. Slamengsel plukken, wassen
  5. Vinaigrette aanmaken voor sla, opzij houden tot service
  6. Roosteren van de gespietste seitandelen op de barbecue (niet te geweldig, regelmatig keren en extra besmeren met lakmengsel) Na garing laten rusten, afdekken en warm houden.
  7. Garen, zeven van een deel van de marinade om de gewokte lentegroenten extra mee op smaak te brengen.
  8. Wokken van de lentegroenten en gekruide krielaardappeltjes in hete wokpan (op gas of indien mogelijk in houtskool)
  9. 10 minuten voor serveren seitan op grill om krokant te maken
  10. 10 minuten voor serveren aardappeltjes op hete plaat

Presentatie op de borden van seitan , wokgroenten en krielaardappeltjes, decoratie met enkele blaadjes koriander en/of enkele slablaadjes, het slamengsel serveren als bijgerecht.

geschreven op 27 september 2016

De elfde -en laatste- aflevering

Pompoen & hutsepot
play
Het goeie leven

Moestuintips voor de beste pompoenen

Pompoenen zijn makkelijk te kweken, gezond én lekker! Vraag je je af hoe je eraan moet beginnen? Bekijk dan snel onze moestuintips!
play
Het goeie leven

Wim en Peter berekenen het gewicht van de varkens

Wanneer Wim en Peter het gewicht van de varkens proberen berekenen, lijkt dat toch niet zo vlot te gaan als gehoopt. Een hilarische situatie is het gevolg.
Het goeie leven

Tips en weetjes over pompoenen

Pompoenen zijn de dikbuiken van de moestuin én de ideale wintergroenten. Ze bevatten weinig kcal en veel bètacaroteen en vitamine A.
play
Het goeie leven

De pompoen, een conservenblik uit de natuur

De natuur gaat langzaam aan in rustmodus en Het goeie leven ook. Maar eerst moeten de pompoenen nog uit de moestuin gehaald worden.
play
Het goeie leven

Afscheid van Het goeie leven

Op de laatste dag nemen de duo's afscheid van elkaar en klinken ze op het goeie leven. Elise zorgt voor de verrassing van de avond en heeft heuglijk nieuws!
play
Het goeie leven

Een dekentje voor de winter

De herfst laat zich voelen op de weide. Vooraleer de tuin in een diepe winterslaap wegzakt, dekt Wim de moestuin met een dekentje van bladeren toe.
play
Het goeie leven

De grootste fans van kolen?

Spruitjes zijn heerlijke winterkost en in de zomer is er heerlijke broccoli en bloemkool. Maar ook het koolwitje is er verzot op. Wim vertelt je er alles over.
play
Het goeie leven

De riek voor strafste pompoenkwekers

Wie verdient de riek voor de beste pompoenkweker? Welk duo heeft de grootste, kleinste , langste, smakelijkste en mooiste pompoenen?
VRTNU VRTNU VRTNU