Spring naar inhoud

Wat is de Femundlopet?

Het beste van Tom Waes

Een bijzondere sledehondenrace

De Femundlopet. Een loodzware sledehondenrace door Noorwegen. Op drie dagen tijd moeten de deelnemers vierhonderd kilometer afleggen door sneeuw en ijs. Helemaal alleen, dwars door de Noorse wildernis.

Er zijn een aantal tussenstops, maar echt veel kans om te rusten krijgen de deelnemers niet. Ze moeten er in de eerste plaats voor hun honden zorgen: vlees koken, een slaapplaats maken, poten verzorgen … vaak komen ze zelf niet eens aan slapen toe.

Tom ontdekt tijdens de training al snel dat mushing, of sledehondendrijven, meer is dan zo maar op een slee staan. Als je als musher niet de hele tijd meeloopt en duwt, gaan de honden in staking. Reken daar dan ook nog eens de pooltemperaturen tot – 30° bij en het is niet verwonderlijk dat elk jaar zowat de helft van de deelnemers de finish niet eens haalt. En dan moet Tom het ook nog eens op amper 10 dagen tijd leren.

Meer Tom Waes

Toms tips voor Antwerpen

Reizen Waes
Zelfs in zijn eigen heimat kan Tom Waes nog verrast worden. Kom hier te weten welke verborgen parels hij ontdekte in Antwerpen.

Schieten met pompoenen

Reizen Waes
Overal waar je kijkt in Kasterlee zie je pompoenvelden. En die pompoenen dienen niet alleen om op te eten. Tom Waes mag deelnemen aan een unieke wedstrijd.

Een sinjoor met een grote mond

Reizen Waes
Een ontmoeting met een echte sinjoor, daar is Tom Waes van onder de indruk. Helaas is dat niet wederzijds.

Toms tips voor Oost-Vlaanderen

Reizen Waes
"Je hoeft het niet altijd zo ver te zoeken." Dat heeft Tom Waes ook in Oost-Vlaanderen gezien. Ontdek zijn meest verrassende vondsten.

Wie wint het waterbaktornooi?

Reizen Waes
De held van Reizen Waes? Dat is voor een keer niet Tom.

Tom zet een vergeten klassieker terug op de kaart

Reizen Waes
Tom Waes is eerst sceptisch over zijn zelf gevangen 'waterkonijn', maar topchef Kobe Desramaults schotelt hem een culinair hoogstandje voor.

Tom gaat op pad met een rattenvanger

Reizen Waes
Muskusratten zijn een vergeten Oost-Vlaamse culinaire klassieker die Tom Waes graag wil proeven. Maar dan moet hij ze wel eerst kunnen vangen.

Kerncentrale nummer drie

Reizen Waes
Na Tsjernobyl in Oekraïne en Fukushima in Japan, trekt Tom Waes naar zijn derde kerncentrale. Hij zoekt het iets dichter bij huis en gaat kamperen in Doel.

Was het nu Kobe, Jeroen of Dieter?

Reizen Waes
Er wonen nog 20 mensen in de gemeente Doel, maar toch onderhoudt Cecile er al 51 jaar de kerk. Met zo'n zware job is het geen wonder dat ze eens iets vergeet.

Toms tips voor West-Vlaanderen

Reizen Waes
Tom Waes heeft geen seconde spijt dat hij in Vlaanderen moest blijven. Ontdek zijn meest verrassende vondsten in West-Vlaanderen.
geschreven op 28 juni 2017
VRTNU VRTNU VRTNU