Spring naar inhoud

Heb je een hospitalisatieverzekering nodig?

Om onaangename verrassingen te voorkomen, nemen veel mensen een aanvullende hospitalisatieverzekering. Maar hoe kies je nu de juiste hospitalisatieverzekering?

Wel of niet?

Heb je geen probleem met een tweepersoonskamer, dan is een hospitalisatieverzekering geen must. De overheid heeft om de risico’s van te hoog oplopende ziekenhuisonkosten te beperken de maximumfactuur in het leven geroepen.

De maximumfactuur is een financiële beschermingsmaatregel die de jaarlijkse medische kosten voor gezinnen tot een plafondbedrag beperkt. Zodra de uitgaven voor geneeskundige zorg in de loop van het kalenderjaar dit plafondbedrag bereiken, krijgt een gezin voor de daaropvolgende verstrekkingen het remgeld volledig terugbetaald.

In eenpersoonskamers mogen artsen ereloonsupplementen aanrekenen en dan lopen de kosten al snel op. Wanneer je een eenpersoonskamer wil, is een hospitalisatieverzekering dus wel aan te raden. Iedereen moet de keuze voor zich maken, maar bij de keuze voor een tweepersoonskamer betaal je aan het einde van de rit vaak meer aan premies dan aan hospitalisatiekosten.

Welke verzekering?

Heb je besloten dat je een verzekering wil, dan is het nog zoeken naar de juiste formule. Hospitalisatieverzekeringen verschillen onderling enorm. In sommige contracten worden bepaalde opnames niet gedekt of wordt de dekking ervan beperkt. Research is dus heel belangrijk. De koopwijzer van Test-Aankoop kan je daar zeker bij helpen.

Update: een extra woordje van de redactie

Blijkbaar heeft de reportage over het nut van een hospitalisatieverzekering wel wat in beweging gezet, gezien het aantal reacties. Daarom willen we kort een aantal toelichtingen geven bij de reportage.

Voor hetzelfde geld wil de mensen helpen om goed geïnformeerd zélf de juiste keuzes te maken. Dat is ook wat we met deze reportage wilden bereiken.

We realiseren ons dat het sterk is uitgedrukt om te zeggen dat je in België geen hospitalisatieverzekering nodig hebt als je kiest voor een twee- of meerpersoonskamer. Zeker omdat naar schatting 80% van de mensen er één heeft en heel veel mensen er het nut van inzien. Toch is dat waar onze expert in gelooft.

Er zijn inderdaad kosten die niet terugbetaald worden door het ziekenfonds:

  • remgeld
  • ereloonsupplementen
  • materiaal-, kamer- en andere supplementen (bv op protheses, implantaten, steunkousen, koelkast op de kamer, telefoonrekening, partner verblijft op de kamer, e.d.) In bepaalde gevallen zijn er ook specifieke behandelingen die niet terugbetaald worden door het ziekenfonds. In dat geval kan je die kosten wel verhalen op een hospitalisatieverzekering.

Die kosten ten laste van de patiënt bedragen in België per ziekenhuisopname gemiddeld 280 euro. Heb je toch hoge kosten dan is er nog de maximumfactuur. Die geldt voor remgelden, maar niet voor de meeste supplementen.

Maar onze ziekenfondsen hebben een zeer uitgebreide en degelijke basisdekking. Heel veel medische kosten worden sowieso terugbetaald. En heel wat mensen moeten nauwelijks iets betalen na een opname omdat het grootste deel van de standaard-opnames gedekt worden door de ziekteverzekering.

De vraag is of je bereid bent om de prijs van een extra hospitalisatieverzekering jaarlijks te betalen? Het kost behoorlijk wat geld. En haal je dat er op termijn ook uit? Wat is de vrijstelling (het eigen risico) die je zelf moet betalen voordat de hospitalisatieverzekering tussenkomt? Wil je je echt tegen alle risico’s indekken? Je betaalt ook voor een soort gerustheid. En dat is een keuze die ieder voor zich moet afwegen.

geschreven op 28 september 2016
VRTNU VRTNU VRTNU