Spring naar inhoud

10 weetjes over de zesde aflevering

Ook voor de zesde aflevering van Gevoel voor tumor gingen we weer op zoek naar leuke weetjes voor jou!

1. In de openingsscène zie je hoe het haar van Marcel -door al de behandelingen die hij krijgt- steeds dunner wordt. Tot er niets meer opstaat.

Zo was de sfeer achter de schermen toen acteur Vic De Wachter helemaal kaal werd geschoren:

2. De crew vond de kantine van de Gladiators zo leuk tijdens de opnames van de 1 maand kankervrij party, dat ze ter plekke beslist hebben om daar ook met de hele crew de laatste draaidag te vieren.

3. Het apparaat voor de taaltesten van Marcel kwam uit Nederland, omdat er echt niet veel bestaan in België.

De naam van het toestel is de “ANT Neuro visor 2 - simulator”. Daarmee meten ze in welke hersendelen welke activiteit verloopt en oefenen ze met de patiënt alle testjes. – De artdirector van de reeks, Pieter van De Putte, heeft het toestel speciaal voor de opnames naar België gebracht.

4. Wat heeft Gevoel voor tumor gemeen met Game of Thrones?

Uit de vele voorgesprekken met (ex-)patiënten bleek dat het raam in hun ziekenhuiskamer erg belangrijk was voor hen. Het was als het ware hun enige venster op de buitenwereld.

Maar filmtechnisch is het met een echt raam zeer moeilijk om de binnen -en buitenkant in evenwicht te krijgen. Bij veel zon wordt een raam in beeld bijvoorbeeld volledig wit.

Het weer heb je nu eenmaal niet onder controle, maar nu wel! Hoofd van het cameradepartement, Tom Bonroy, onderzocht een speciale techniek in Duitsland en haalde hem succesvol naar België.

5. Om het belang van het raam in de ziekenhuiskamer van Tristan en Marcel te benadrukken in de beeldvoering, werd voor het eerst op Belgische bodem de 3D Virtual Backlot Previs-techniek van Stargate gebruikt.

Die techniek laat toe om de beelden al op de green key set in het beeld weer te geven, waardoor de crew van beeld en licht er onmiddellijk op kan inspelen.

6. Met het greenkey-raam kan er dan ook een bepaald weertype –zonnig, regenachtig, zonsondergang,...- aan de inhoud en sfeer van de scène worden toegevoegd.

Maar ook de uitzichten kan de crew zo bepalen. Zo ligt Tristan soms aan de stadskant en soms aan de kant van de watersportbaan. Die uitzichten zijn natuurlijk effectief gefilmd vanuit een kamer in het Jan Palfijn ziekenhuis.

Dit technisch innovatieve huzarenstukje, dat je als kijker natuurlijk niet mag opmerken, past perfect binnen de warme, naturelle filmstijl van Gevoel voor tumor. En daarin verschilt de reeks dan weer van Game of Thrones. En die laatste reeks gebruikt het systeem ook maar enkel om een “ruw” idee van de special effects te presenteren op de set. Alle shots worden daar sowieso opnieuw gedaan in hun postproductie. Zij hebben dan ook net iets meer budget ter beschikking.

7. De draaidag met Marcel en Hanne in het natuurgebied was echt de heetste dag van het jaar.

Het hemd dat acteur Vic De Wachter moest dragen werd zo bezweet, dat het tussen de takes door met een haardroger terug moest worden drooggeblazen.

8. Ter voorbereiding van de reeks zijn enkele mensen van de crew echt bij een wakkere hersenoperatie geweest, om perfect te weten hoe dat verloopt.

9. Ook in deze aflevering was het de bedoeling om de muziek in de eerste scene te laten spiegelen met die in de laatste. De oude, originele en ietwat bombastische uitvoering in contrast plaatsen met een intieme, hedendaagse versie op het einde . Een nummer over de generaties heen. Net zoals dat met Addicted to love gebeurde in aflevering 5.

Een hele avond zocht regisseur Tom Goris naar een juiste interpretatie, zonder succes. Hij heeft het probleem toen voorgelegd aan Pieter van Dessel , de componist van de reeks.

Toeval wil dat Pieter quasi opgegroeid is met de muziek van Gilbert Bécaud. Zijn moeder is namelijk een grote fan. En zo geschiedde: op meesterlijke wijze heeft hij de beelden en emoties van de scène onderlijnd met zijn versie van “Et maintenant”.

10. Heb jij haar herkend? Actrice Marthe Schneider, die Hanne speelt, zong deze versie van ‘Et maintenant’ in.

Zowel Tom als Pieter wisten dat Marthe kon zingen. Maar zo’n kwetsbare en ingetogen interpretatie van het nummer hadden ze allebei niet verwacht. Marthe keek naar de beelden, hoorde de muziek en zong het nummer vanaf de eerste take juist. “Et maintenant”? dachten Tom en Pieter toen.

geschreven op 22 april 2018
VRTNU VRTNU VRTNU