Spring naar inhoud

Zo verwijder je veilig asbest

Kan je asbest zelf veilig verwijderen?

Vlaanderen is echt een asbestregio. In onze woningen, scholen én bedrijven zit zo’n 2,3 miljoen ton asbest. Dat hoeft niet te verbazen: vroeger werd het brandwerende en isolerende product verwerkt in tal van bouwmaterialen. Maar ondertussen weten we allang dat asbest kankerverwekkend en dus levensgevaarlijk is. Er wordt dan ook al jarenlang aangeraden om asbesthoudende materialen door een gespecialiseerde firma te laten verwijderen. En terecht. Want er sterven jaarlijks dubbel zoveel mensen aan asbest als in het verkeer.

Ook Thomas zijn vader, acteur Ugo Prinsen, is overleden aan longvlieskanker veroorzaakt door asbest. Thomas volgt de berichtgeving over asbest dan ook met extra aandacht. Zo verscheen er onlangs tot zijn verbazing een artikel over “doe-het-zelfpakketten” die de overheid aanbiedt om zelf asbest te verwijderen. Zelf asbest verwijderen én gepromoot door de overheid? Dat vond Thomas op zijn minst vreemd. Kan je veilig asbest verwijderen met zo’n pakket? Dat wou hij wel eens onderzoeken.

Al snel bleek dat je zulke pakketten toch niet in elke gemeente kan krijgen. Meer nog: in heel wat gemeenten hadden ze er zelfs nog nooit over gehoord. Als je zo’n pakket bestelt, dan komt er ook een asbestspecialist langs bij je thuis om instructies te geven. Op zich een goed idee, maar veel hangt af van de kwaliteit van die coaching. Om dat te checken, bestelt Thomas een pakket en laat hij zo’n asbestspecialist langskomen. Met een verborgen camera wordt alles opgenomen. Op basis van de gegeven instructies begint Thomas daarna samen met Jan een dak met asbestplaten af te breken. Om zeker te zijn dat ze zichzelf niet in gevaar brengen, laten ze zich bijstaan door een erkend asbestdeskundige. En dat blijkt nodig…

De beste tips

Maatregelen voor het verwijderen

Bron: OVAM

Zorg dat je goed voorbereid aan de werken begint:

 • Trek beschermende kledij aan: een aansluitend stofmasker (beschermingsklasse FFP3), een wegwerpoverall en afspoelbare schoenen. Je vindt deze zaken bij de betere doe-het-zelf zaak of een gespecialiseerde bouwhandel.
 • Neem je asbest weg buiten een gebouw? Sluit dan de ramen en deuren van het aangrenzende gebouw en schakel ventilatiesystemen uit.
 • Dek de onderliggende vloer of omliggende materialen af met een folie om loskomende stukken op te vangen.

Maatregelen tijdens het verwijderen

Bron: OVAM

Houd tijdens de werken rekening met de volgende veiligheidsvoorschriften:

 • Zorg ervoor dat er geen minderjarigen in de buurt zijn.
 • Vermijd stof door het asbest te bevochtigen of te fixeren. Dat doe je door water te vernevelen of door een aangepast fixeermiddel te gebruiken. Je vindt zo’n fixeermiddel in de gespecialiseerde bouwhandel.
 • Demonteer asbestelementen door ze een voor een met de hand los te maken of los te schroeven.
 • Alle werktuigen die stof veroorzaken, al is het maar een beetje, maken asbestvezels los. Gebruik daarom alleen handwerktuigen (schroevendraaier of handzaag voor het doorzagen van vijzen of bouten) en geen mechanische werktuigen met een grote draaisnelheid of onder hoge druk (boor- en schuurmachines, zaag- en slijpschijven). Om vastgeroeste bouten door te zagen of slijpen kan je uitzonderlijk mechanische werktuigen gebruiken als je zeker bent het asbest niet zelf te raken.
 • Probeer het asbest niet te breken.
 • Gooi het asbest nooit naar beneden, maar breng het voorzichtig naar de begane grond.

Maatregelen na het verwijderen

Bron: OVAM

Ruim het asbestafval en je beschermende kledij na de werken correct op:

 • Verpak het asbestafval dubbel en zo intact mogelijk. Gebruik een verpakking die is aangepast aan de grootte van de stukken asbest. Meer info vind je hier.
 • Houd het asbestafval gescheiden van de rest van het sloopafval.
 • Vouw de verontreinigde afdekfolies op en verpak ze met het asbestafval.
 • Heb je binnenshuis asbest verwijderd? Maak dan alles schoon met water (nooit stofzuigen!). Verpak gebruikte dweilen of doeken dubbel en voer ze samen met het asbestafval af. Verlucht nadien het gebouw goed.
 • Spoel je schoenen buiten af.
 • Doe de wegwerpoverall en het stofmasker (als laatste) uit en voer die ook verpakt af met het asbestafval.
 • Voer het verpakte asbestafval correct af.

Aan de slag?

Neem contact op met je gemeente en onderzoek wat je mogelijkheden zijn. Bekijk ook zeker de instructievideo's op ovam.be.

geschreven op 07 januari 2021
VRTNU VRTNU VRTNU