Spring naar inhoud

Zit er sjoemelsoftware in strijkijzers?

Factcheckers

Sinds 2015 kent iedereen het woord sjoemelsoftware. Volkswagen moest toegeven dat het gesjoemeld had met elf miljoen dieselauto’s. Die auto’s zouden beter presteren op de testbank dan op de weg, omdat ze zouden weten dat ze in een testomgeving zitten. Nu beweert een Belg in een artikel dat er niet alleen in auto’s sjoemelsoftware zit, maar ook in kleine huishoudtoestellen.

Beter in een testomgeving

Thomas ontmoet Guido Adriaenssens, de man die twintig jaar aan het hoofd stond van een internationale organisatie die de test voor consumentenorganisaties zoals Test Aankoop coördineerde. Hij heeft wereldwijd meer dan 70.000 producten getest. Uit zijn onderzoek in 2017 bleek dat strijkijzers vooral doen wat ze beloven in de ideale testomstandigheden. Ze worden geoptimaliseerd voor het labo, thuis zouden ze het er een stuk minder vanaf brengen.

Thomas trekt met een heleboel strijkijzers naar een geheim testlab in het buitenland om het uit te zoeken. En al snel ontdekt hij dat strijkijzers een pak minder presteren als er licht wordt afgeweken van de officieel erkende testen.

Zit er sjoemelsoftware in de toestellen?

Na de testen besluit Thomas om met de toestellen naar een professor elektronica te stappen. Ze vinden en chip en gaan in de code op zoek naar sjoemelsoftware. De code blijkt niet eenvoudig te ontcijferen. Na heel wat onderzoeken blijken er sterke aanwijzingen te zijn, maar echte sjoemelsoftware hebben we niet gevonden.

geschreven op 17 april 2019
VRTNU VRTNU VRTNU