Spring naar inhoud

Zijn witte eieren zijn beter voor het milieu?

We eten allemaal bruine eieren, want witte zijn bijna niet te koop. En toch zouden witte exemplaren veel beter zijn voor het milieu. Dat is wat artikels beweren. Maar is dat ook echt zo? En als dat zo is, waarom eten we ze dan niet?

Britt trekt naar een eierkwekerij waar ze zowel witte als bruine eitjes produceren. Ze mag er een dagje mee boeren en komt alles te weten over het verschil tussen witte en bruine kippen. En daar wordt het bevestigd. Witte eieren zijn beter voor het milieu dan bruine en wel om drie redenen: een witte kip legt meer eieren, heeft een langer productief leven, en eet zeven gram minder per dag.

In cijfers

In België zijn er 9 miljoen legkippen. 3,5 miljoen witte en 5,5 miljoen bruine. Stel dat we al die bruine kippen vervangen door witte. Dan sparen we elk jaar 14 miljoen kg kippenvoer uit. Dat zijn 1400 tientonners die we elk jaar van de weg houden.

Rekenen we ook de productie van het voer mee, de oogst, maar ook met het kweken van de kippen, de mest en het energieverbruik in de stallen, dan kunnen we 8868 ton CO2-uitstoot uitsparen als we op termijn alle bruine kippen vervangen door witte.

8868 ton, dat is de CO2-uitstoot van 1657 Belgische gezinnen over een heel jaar tijd. Dat is ook evenveel als de CO2-uitstoot van 50 miljoen kilometer autorijden. Dat is 1232 keer de wereld rond rijden. Het is ook hetzelfde als 3400 mensen die over en weer vliegen van Brussel naar New York of 3284 auto’s die we voorgoed van onze wegen halen.

geschreven op 10 april 2019
VRTNU VRTNU VRTNU