Spring naar inhoud

Suiker als wondermiddel tegen de hik?

Factcheckers

Vraag aan iedereen die je kent een remedie tegen de hik en je hoort de vreemdste dingen. Ondersteboven drinken, drie keer een versje opzeggen, een minuut je adem inhouden… De lijst is eindeloos. En toch blijkt bijna niemand het zogezegde wondermiddel te kennen, namelijk een lepel kristalsuiker inslikken.

Wat is de hik?

Zelfs de wetenschap weet niet goed wat te denken van de hik. Waarschijnlijk is het gewoon een fout ivan de natuur. Wat de hik precies is, dat weten we wel. Eigenlijk is het een spierkramp van het middenrif. Dat is de spiergroep die door op te spannen en weer te ontspannen je longen laat openzetten en weer inkrimpen. Als je hikt, begint het middenrif onwillekeurig te schokken. Door die schokjes slaat ook de ruimte tussen je stembanden dicht, waardoor je dat typische hik-geluid maakt.

Waarom werkt een lepel suiker?

Uit de filmpjes van onze proefkonijnen bleek dat de hik wel degelijk stopt na het eten van een lepel suiker. Dat is omdat de suiker een grove structuur heeft. Slikken wordt moeilijker en je verschuift je aandacht van de hik naar het slikken. Dat leidt de zenuw af en zo kan je hik stoppen.

geschreven op 27 maart 2019
VRTNU VRTNU VRTNU