Spring naar inhoud

Plassen in een zwembad is gevaarlijk

Volgens verschillende artikels kan je van pipi in het zwembad ademhalings- en longproblemen krijgen. Jan wil weten of dat klopt en heeft een eenvoudig plan: een zwembad vol urine gieten, erin zwemmen, en checken of die symptomen opduiken. Zijn twee slachtoffers zijn Thomas en Britt.

Maar liefst 1 op 5 mensen zou pipi doen in het zwembad. Die urine reageert met chloor en zo ontstaan er nieuwe stoffen die we bijproducten noemen. Die kunnen wat negatieve gevolgen hebben. Je kan er rode ogen van krijgen, moeilijker van ademen, je neus kan beginnen lopen en je kan er huidirritatie van krijgen.

De typische rode ogen die je krijgt van het zwemmen komen dus niet door de chloor komen, maar door de urine in combinatie met chloor. De typische zwembadgeur in een zwembad is eigenlijk een teken dat er stevig geplast wordt.

Maar is het gevaarlijk?

Het bijproduct van chloor en urinezuur kan lichte irritaties veroorzaken en in extreme gevallen ook zorgen voor inspanningsastma, maar het is niet schadelijk voor de gezondheid. Je kan dus met een gerust hart blijven zwemmen. Ook als er pipi in het zwembad zit.

geschreven op 13 maart 2019
VRTNU VRTNU VRTNU