Spring naar inhoud

"Miljaar, die tracker is weg"

Fietsen zijn vaak makkelijke doelwitten voor professionele of gelegenheidsdieven. Niet fijn als je daarmee geconfronteerd wordt. Gelukkig bestaat er zoiets als een GPS-tracker. Volgens heel wat berichten in de media is dat dé oplossing tegen fietsdiefstal?

Hoe werkt het? Je plaatst zo’n tracker op je fiets en vervolgens kan je het signaal via een app op je smartphone tot op de meter volgen. Maar doen die trackers ook wat ze beloven? Om dat te checken zetten Jan en Thomas drie “lokfietsen” uit in fietsenstad Gent: een elektrische mountainbike, een herenfiets en een plooifiets. Zullen ze ook gestolen worden? En vooral: vinden Thomas en Jan de fietsen terug met de GPS-trackers?

En wat blijkt? Jan en Thomas zitten nog geen vijf minuten te surveilleren en de eerste GPS-tracker begint te bewegen: het zadel van de mountainbike blijkt gestolen. Een paar dagen later wordt ook een tweede fiets gestolen. Maar vinden Jan en Thomas de trackers en dus de fietsen ook echt terug? Het wordt een spannende achtervolging...

Factcheckers, woensdag om 20.40 uur.

geschreven op 26 januari 2021
VRTNU VRTNU VRTNU