Spring naar inhoud

Mag je gesloten mosselen nu wel of niet opeten?

De volkswijsheid leert ons dat je van een gesloten mossel ziek kan worden. En ook de bijbel der kookboeken bevestigt wat Britt denkt: 'Ons kookboek' schrijft dat mosselen die dicht blijven na het koken slechte mosselen zijn. Verwarring alom, want online wordt dan weer het tegendeel beweerd.

Waarom is de mossel gesloten?

De mossel kan gesloten zijn omdat die een sterke sluitspier heeft. Maak deze mosselen voorzichtig open met een mesje. Je zal zien dat ze juist vol met vlees zitten.

Heel soms gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Deze is zwaarder en herken je veelal aan de matte grauwe schelp. Maak daarom een gesloten mossel niet open boven de mosselpot.

Conclusie

Ligt er een gesloten mossel in de mosselpot? Eet die dan gerust op. Wanneer een mossel echt slecht is, ruik je het meteen.

geschreven op 20 maart 2019
VRTNU VRTNU VRTNU