Spring naar inhoud

Kan je TripAdvisor makkelijk om de tuin leiden?

Factcheckers

steeds meer artikels claimen dat die recensies niet betrouwbaar zijn. Fake zelfs. Er zijn ook verhalen van eigenaars die voor hun eigen winkel een positieve recensie schrijven. TripAdvisor lijkt dus makkelijk om de tuin te leiden. Maar is dat effectief zo?

Thomas neemt de proef op de som en wil een vals restaurant populair maken op TripAdvisor. Hij maakt een nepaccount aan, schrijft valse recensies en probeert zijn onbestaande zaak hoger in de ranking van TripAdvisor te krijgen. En dat lukt hem ook! Het restaurant stijgt tot plaats 204 van alle restaurants in Antwerpen, terwijl het niet een bestaat.

De reservatieaanvragen stromen binnen, dus Thomas besluit het restaurant voor een avond te openen. Hij roept de hulp in van Britt en Jan. Ze serveren eten uit pakjes of dat ze bestelden bij andere zaken, maar toch kregen ze uitmuntende reacties van de gasten.

Toch betrapt

Het avontuur kreeg wel nog een staartje. Enkele dagen na de eenmalige opening van The Questionnaire zakte het restaurant naar plaats 1257. TripAdvisor beschouwde de vele positieve beoordelingen als verdacht en plaatste ook een waarschuwing op de pagina.

De website valt dus even om de tuin te leiden, maar uiteindelijk komen ze de fraude wel op het spoor.

geschreven op 24 april 2019
VRTNU VRTNU VRTNU