Spring naar inhoud

Kan je een e-bike makkelijk opdrijven?

Factcheckers

Dat je een e-bike kunt opdrijven, was deze week een brandend actueel thema. In Het journaal werd gezegd dat het illegaal opdrijven zelfs een wijdverspreid fenomeen is bij fietsverkopers.

Thomas doet de test: ongeveer de helft van de 50 fietsenwinkels die hij opbelt, zegt zo’n e-bike te kunnen opdrijven. Voor 200 euro cash is de klus geklaard.

Zelf je e-bike opdrijven?

Maar Thomas gaat nog een stap verder. Online vindt hij veel ombouwsetjes en speedchips die goedkoper zijn. Hij bestelt een ombouwset en de dag erna zit het toestelletje in zijn bus. Het is een soort ‘speedclip’, een clipje dat je over de sensor van de kilometerteller schuift waardoor de teller denkt dat hij aan halve snelheid rijdt. Op minder dan een half uur installeert Thomas deze speedclip met tips via YouTube.

Hoe hard kan hij gaan?

Thomas nodigt Jan uit voor een wedstrijdje op het circuit van Zolder, want op de openbare weg mag je met zo’n opgedreven fiets niet rijden. Thomas haalt zomaar eventjes 52 kilometer/uur. Maar daar eindigt het niet. Hij heeft nog een elektrische fiets gevonden die sneller gaat. Veel sneller. Met een opgedreven speed pedelec haalt Thomas snelheden van maar liefst 70 kilometer/uur. Levensgevaarlijk: een echte trapraket op wielen.

Don't try this at home, want je e-bike opdrijven is illegaal!

geschreven op 01 mei 2019
VRTNU VRTNU VRTNU