Spring naar inhoud

Jan legt uit: Zo overleef je een brand

Er zijn een heleboel tips die levens kunnen redden als je huis in brand staat. Jan Van Looveren somt ze voor je op in deze video.

1. Hang rookmelders

Want die redden levens. Koop rookmelders met een vaste accu die een jaar of 10 meegaan. Ook niet vergeten de rookmelders regelmatig stofvrij te maken door met de stofzuiger er langs te gaan. Rookmelders zijn sinds dit jaar verplicht op elke verdieping!

2. Zorg voor een goede vluchtweg

Zorg dat iedereen in huis een andere weg naar buiten kent dan de weg die je altijd neemt. Zorg ervoor dat je vluchtweg altijd goed bereikbaar is. Dat er geen boekentassen, wasmand of dozen in de weg staan. Een zaklamp op je slaapkamer kan je ook helpen. Want als het brandt, valt de elektriciteit uit.

3. Blijf uit de rook

Als er rook is, blijf zo laag mogelijk bij de grond. Probeer contact te houden met dezelfde hand, dit om desoriëntatie te proberen voorkomen. Moet je door de rook? Hou dan een vochtige doek voor neus en mond.

4. Probeer de brand op te sluiten

Sluit ramen en deuren zoveel je kan. Zo krijgt de brand geen extra zuurstof. Open dus ook niet onnodig binnendeuren. Een deur openen kan de brand aanwakkeren. Meer info vind je op doededeurdicht.be.

5. Ga zo snel mogelijk naar buiten

Als je de brand niet kan blussen, breng dan zo snel mogelijk jezelf in veiligheid. Zorg dat je sleutel altijd op dezelfde plaats ligt. Dat je die niet meer moet zoeken als je gehaast of in paniek bent. Verwittig pas de hulpdiensten (112) als je zelf buiten in veiligheid bent. En ga nooit terug naar binnen!

geschreven op 09 december 2020
VRTNU VRTNU VRTNU