Spring naar inhoud

Is groene stroom altijd groen?

Artikels claimen dat onze groene stroom niet zo groen is. En dat is gek. Wie meer betaalt voor groene stroom, zou wel mogen verwachten dat die ook daadwerkelijk groen is.

De case van Thomas

Thomas veranderde twee jaar geleden van energieleverancier. Hij koos voor een groene stroomcontract voor zijn elektriciteit omdat hij dat belangrijk vindt voor het klimaat. De groencheck van de VREG bevestigt dat Thomas een groene stroom-contract heeft. Zijn elektriciteit is 100% groen, afkomstig uit België en uit verschillende hernieuwbare bronnen.

Bij mijngroenestroom.be van Greenpeace is het een ander verhaal. Daar scoort zijn leverancier maar een 7/20. Dit omdat zijn leverancier zelf geen energie aanmaakt en omdat ze niet rechtstreeks investeren in hernieuwbare energie-intiatieven. Ze kopen dus ‘gewone’ energie aan op de Europese markt. Dat is een mix van wat op dat moment op de markt beschikbaar is. Deze bestaat voornamelijk uit grijze energie. Vervolgens kopen ze (Belgische) Garanties van Oorsprong. Dat is een bewijsstuk om de herkomst van elektriciteit aan te tonen. Greenpeace staat minder achter het idee van Garanties van Oorsprong, omdat ze dit meer zien als het ‘groenwassen’ van energie.

Mag dat zomaar?

Thomas zijn energieleverancier is perfect in orde volgens de Europese regelgeving. Nochtans zou Thomas graag meer transparantie zien bij de energieleveranciers. Hij had het idee dat zijn geld geïnvesteerd werd in nieuwe initiatieven voor hernieuwbare energie. En dat er op die manier méér groene energie op het net gezet zou worden.

Doordat zijn leverancier niet investeert, maar enkel Garanties van Oorsprong aankoopt, vindt hij dat er minder gebeurd dan hij zelf had verwacht. Hij vindt de communicatie rond die Garanties van Oorsprong ook te onduidelijk. Er staat niets op de factuur en je kan nergens duidelijk terugvinden of je energieleverancier dit systeem gebruikt.

Hoe groen is jouw contract?

Als je zelf op zoek bent naar meer informatie over hoe groen je elektriciteitscontract is, zijn er een paar dingen die je kan doen:

1. Neem een kijkje op de site van de VREG, dat is de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt.

Hun groencheck werd onlangs uitgebreid. Op deze pagina kan je aan de hand van je EAN-code meer informatie krijgen. Deze code is een persoonlijke code die je terugvindt op je elektriciteitsfactuur. Ten eerste krijg je een overzicht dat toont hoe groen de energie was waar jij voor betaalde de afgelopen maanden.

Ten tweede kan je het land van herkomst van deze groene energie zien. Door het Europees systeem van garanties van oorsprong kan het dus ook zijn dat je groene energie uit landen als Noorwegen of Italië komt. Indien de garanties van oorsprong uit België afkomstig zijn, kan je niet zien of de groene stroom door garanties van oorsprong groen is. Tenslotte kan je ook zien door welke energiebron de groene energie is opgewekt.

2. Ga naar mijngroenestroom.be

Greenpeace maakte een klassement van alle energieleveranciers in België. Zij houden rekening met de geleverde stroom (35%), dat is de stroomcapaciteit van de leverancier of zijn aankopen. Vervolgens wordt er gekeken naar de investeringen die het bedrijf doet (50%), en dit telt in dit klassement mee voor de helft van de punten. Hiermee bekijken ze of een energieleverancier in het verleden of de toekomst geïnvesteerd heeft in nieuwe groene energie. Een pure energie ‘trader’, een leverancier die enkel energie aankoopt en verkoopt maar niet zelf produceert, kan dus nooit 20 op 20 halen.

Tenslotte kijken ze naar de mix op de factuur (15%). Hoeveel heeft deze leverancier in totaal aan hernieuwbare energie in zijn mix zitten. Garanties van Oorsprong tellen in deze dus mee als hernieuwbare energie op de factuur.

geschreven op 27 maart 2019
VRTNU VRTNU VRTNU