Spring naar inhoud

Een ‘keyless’ auto hacken is kinderspel

Factcheckers

Volgens de media kunnen dievenbendes heel makkelijk keyless auto’s hacken. Dat zijn auto’s die geen sleutel meer hebben die je in het contact moet steken. Dieven kunnen de auto's met gemak openen en zelfs de motor starten om weg te rijden. Maar is dat echt zo?

Hoe werkt een keyless auto?

Bij een keyless auto heb je geen gewone sleutel, maar een klein bakje. Dat bakje moet in de buurt van je auto zijn om de auto te kunnen openen. Je hoeft dus niet op een knopje te duwen. Het bakje in je broekzak of tas stoppen is voldoende. Als je in de auto zit met de sleutel op zak, dan moet je op een knop duwen om te starten. De sleutel moet wel vlakbij de auto zijn, anders werkt het niet.

Hoe stelen dieven zo'n auto?

Zo’n bakje om de auto te openen werkt op RFID, radio frequentie identificatie. Een auto zendt ongeveer elke halve seconde een signaal uit om de sleutel te zoeken. Maar om de auto te openen moet de sleutel vlakbij zijn. De dieven gebruiken een toestel waarmee ze dat signaal van de auto versterken tot bij de sleutel. Een dief staat bij een huis om de sleutel te zoeken en de andere staat bij de auto. En zo denkt de auto dat de sleutel vlakbij is en hij gaat open.

Wat kan je doen om diefstal te vermijden?

Het is dus echt kinderspel om een keyless auto te stelen. Maar geen nood, want je kan het signaal van je sleutel blokkeren zodat dieven het niet kunnen versterken.

Zo blokkeer je het signaal:

  • Wikkel de sleutel in aluminiumfolie
  • Bewaar de sleutel in de koelkast
  • Stop de sleutel in een metalen doosje

Veelgestelde vragen

Waar vind je zo’n hoesje om je sleutel in te steken?

Je vindt heel veel verschillende soorten hoesjes op het internet. Als je ‘RFID’ intikt, vind je zeker een hoesje dat bij jouw sleutel past. Dat van ons kostte zo’n 30€.

Als dieven met je auto wegrijden, valt die dan na een tijdje niet stil?

Dat hangt van het type wagen af. Met sommige auto’s kan je slechts een paar honderd meter ver rijden, met andere kan je blijven rijden tot de tank leeg is. Van zodra de auto stil valt, kunnen de dieven hem niet meer terug starten. Maar intussen kunnen ze hem natuurlijk wel leegroven, of ontmantelen. Redenen genoeg om je sleutel veilig op te bergen!

Bekijk de volledige aflevering

geschreven op 13 maart 2019
VRTNU VRTNU VRTNU