Spring naar inhoud

Eviva España in tijden van corona

Eviva España

Het coronavirus houdt lelijk huis in België, maar vanuit Spanje, waar vele Belgen een nieuwe thuis hebben gevonden, komen elke dag nog hallucinantere verhalen en cijfers. Een jaar geleden ging Annemie Struyf in Eviva España op bezoek bij landgenoten met een Spaanse droom. Nu vraagt ze zich af hoe het met hen gaat en of hun droom door het virus geen nachtmerrie is geworden.

Hoe zou het bijvoorbeeld met Raf en Birgit zijn, hoog op hun berg in Asturias? En wat met de gezondheidsproblemen van Birgit? Hoe moet Sabah, net als zovele Vlamingen hier, met haar B&B in Andalusië overleven nu het toerisme niet meer bestaat? Redden San en Annie het in hun Andalusische spookdorpje? Er komen intussen allang geen pelgrims meer voorbij de herberg van Christine op de route naar Santiago de Compostella. Redt zij het ? En hoe moet het ook daar met al die kwetsbare hoogbejaarden in de noordelijke dorpjes? Mia en Walter komen ook al wekenlang hun berg niet meer af. Hoe lang kunnen zij dit volhouden? En wat met dierenarts Ellen in het - vroeger zo toeristische - Mojacar?

Bij elk coronanieuws uit Spanje dacht ik meteen aan al die mensen uit Eviva España, die droomden van een nieuw leven onder de Spaanse zon. Bezorgd contacteerde ik hen. Zonder aarzelen waren ze allemaal bereid om, in woord én beeld, te getuigen hoe ingrijpend dit virus hun leven veranderd heeft.

Annemie Struyf
Annemie Struyf
<

Vanuit een lege VRT-redactie zoekt Annemie Struyf hen allemaal terug op. Ze skypet niet alleen met haar gasten, maar maakt hen tot volwaardige reportagemakers van hun leven daar. Haar gasten filmen zichzelf en elkaar en tonen wat het coronavirus met hun leven en hun droomland heeft aangericht. Ze spreken openlijk hun angst en verdriet uit, maar ook hun vechtlust en hoop.

Eviva España in tijden van corona, dinsdag om 20u50.

geschreven op 20 april 2020
VRTNU VRTNU VRTNU