Spring naar inhoud

Nederland: Jeangu Macrooy - Birth Of A New Age

Eurovisiesongfestival

De inzending van Nederland voor het Songfestival

Singer-songwriter Jeangu Macrooy werd in 1993 geboren in Paramaribo, Suriname. Op zijn dertiende kreeg hij een gitaar van zijn ouders en vormde met zijn tweelingbroer Xillan een muzikaal duo.

In 2014 verhuisde Jeangu naar Nederland. Mede omwille van zijn homoseksuele geaardheid, want die past volgens de zanger niet in de machocultuur van zijn geboorteland. Hij kreeg meteen een contract bij het label Unexpected Records, de start van zijn muzikale carrière.

Jeangu is met zijn Engelstalige moderne soulmuziek enorm populair in Nederland en ook in Suriname scoorde hij al enkele hits. Met zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival zet hij vol vertrouwen een volgende internationale stap op de weg die voor hem ligt. ‘Ik kan niet beschrijven wat voor eer dit voor me is. Het is een droom die werkelijkheid is geworden en het mooiste dat tot nu toe op me afgekomen is. Zoals Ierland drie keer op rij winnen moet niet, maar twee keer zou toch ontzettend gaaf zijn.’

Over zijn lied zegt de artiest: ‘Het lied is een ode aan iedereen die opkomt voor zichzelf en de kracht van zijn eigen authenticiteit durft te vieren.’ Hij zingt in Birth Of A New Age in het Sranantongo, de taal uit zijn thuisland Suriname.

songtekst Birth Of A New Age

Skin as rich as a starlit night. Your rhythm is rebellion. Deep currents running in the rivers of your eyes. Your rhythm is rebellion. They spat on your crown. And they poisoned your ground. Your rhythm is rebellion. They burned your heroes at the stake. But your voice will echo all their names. This ain’t the end, no! It’s the birth of a new age. YU NO MAN BROKO MI.

Soul blazing like a hurricane. Your rhythm is rebellion. Spirit roaring wild like untamed flames. Your rhythm is rebellion. They buried your gods. They imprisoned your thoughts. Your rhythm is rebellion. They tried to drain you of your faith. But you are the rage that melts the chains. This ain’t the end, no! It’s the birth of a new age. We are the fruit. Adorning the legacy. Of every forgotten revolutionary. Born in resilience. Proud like a lion. We are the birth of a new age.

YU NO MAN BROKO MI. MI NA AFU SENSI.

geschreven op 23 april 2021
VRTNU VRTNU VRTNU