Spring naar inhoud

Zomerschool.Vlaanderen: educatief aanbod op Eén

één

Vanaf 10 augustus

Vanaf maandag 10 augustus kunnen alle leerlingen van het lager onderwijs korte, leuke lessen volgen via Zomerschool.Vlaanderen op Eén.

De lessen worden gegeven door vier enthousiaste leerkrachten, die worden bijgestaan door onderwijsexperts, en ook een heel aantal bekende gezichten duiken op in de video's. De programma's van Zomerschool.Vlaanderen komen vanaf 10 augustus via de VRT drie weken lang tot in elke huiskamer, via televisie-uitzendingen op Eén en online via Ketnet. Zomerschool.Vlaanderen biedt per graad een educatief aanbod aan over verschillende onderwerpen zoals taal, wiskunde en wetenschappen.

Samenwerking met leerkrachten en experten

Leerkrachten krijgen een centrale rol in Zomerschool.Vlaanderen. Het zijn immers leerkrachten die ervoor hebben gezorgd dat de voorbije maanden - met weinig of aangepaste lessen als gevolg van de coronamaatregelen - geen verloren leermaanden waren. Bovendien zijn zij de grootste onderwijsexperts. Speciaal voor Zomerschool.Vlaanderen schoven leerkrachten Dieter Janssens (1ste graad), Dorien Nagels (2e graad), Siham Taibi (2e & 3e graad) en Julie Houtman (3e graad) al hun vakantieplannen opzij: zij zullen de kinderen op een frisse manier doorheen de lessen gidsen.

Deze vier leerkrachten geven les vanuit een studio, waarbij de lessen ook worden geanimeerd. Dieter, Dorien, Siham en Julie zullen de kijkers op een korte, heldere maar entertainende manier iets bijbrengen. Dit kan een les over taal, wiskunde, of wereldoriëntatie zijn. De jonge kijkers worden geprikkeld om mee te denken, maar krijgen vooral zelf de middelen in handen om complexe en minder complexe onderwerpen te kunnen aanpakken. Zomerschool.Vlaanderen wil zo een educatieve hub worden waarin leerlingen snel een educatief onderbouwde uitleg kunnen vinden over een brede waaier aan onderwerpen.

De leerkrachten staan er uiteraard niet alleen voor. Zij worden ondersteund door een team van deskundigen met elk hun eigen expertise:

 • Liese Missinne: Lector pedagogische wetenschappen Arteveldehogeschool
 • Kristel Vanhoyweghen: Onderwijsonderzoeker Expertisecentrum voor Effectief Leren (Thomas More)
 • Pedro De Bruyckere: Onderzoeker aan de Universiteit van Leiden
 • Stefan De Clerck: Thomas More Hogeschool onderzoeker en oud-onderwijzer
 • Astrid Geudens: Onderzoeker Taal- en Leesdidactiek Thomas More Hogeschool
 • Nele Mertens: Leerkracht en Programma manager curriculum Future Nl
 • Tim Surma: Research Manager Expertisecentrum Effectief Leren (Thomas More)
 • Riet Jeurissen: Expert Nederlandse taaldidactiek en taalbeleid

Ook bekende gezichten in Zomerschool.Vlaanderen

Naast de vier leerkrachten duiken er in de video's van de digitale zomerschool ook een heel aantal bekende gezichten op. Zij zorgen voor korte inleidingen bij de lessen en doen op een speelse manier enkele activiteiten die met de lessen te maken hebben. Onder andere TikToksters Stien Edlund en Steffi Mercie, Céline Dept en Michiel Callebaut, #LikeMe-gezichten Joey Kwan, Camille Dhont, Francisco Schuster, Danny Dorland en Sali Haidara, actrice Ianthe Tavernier, Elindo Avastia, De Hoppers-acteur Jean Romy Manzila, Armin Mola (uit Hoodie), Maureen Vanherberghen, Dempsey Hendrickx, en Giovanni Kemper zijn te zien in Zomerschool.Vlaanderen.

Waar zijn de lessen van Zomerschool.Vlaanderen te bekijken?

 • Vanaf maandag 10 augustus van 11.00 tot 12.00 uur zijn de lessen drie weken lang, vier dagen per week, te bekijken op Eén (telkens op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag)
 • De lessen zijn permanent te vinden op vrtnu.be, ketnet.be en in de Ketnet-app
 • Op de website www.Zomerschool.Vlaanderen
 • Al het materiaal wordt ook ter beschikking gesteld op platformen voor leerkrachten zoals KlasCement en Het Archief voor Onderwijs

Voorbereiden op volgend schooljaar

Het project Zomerschool.Vlaanderen wordt ondersteund door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle, en de VRT. Met Zomerschool.Vlaanderen willen Universiteit van Vlaanderen, de openbare omroep en de kabinetten Weyts en Dalle extra ondersteunend educatief aanbod brengen naar een leeftijdsgroep die door de coronacrisis op onderwijsvlak erg getroffen is. Deze digitale zomerschool zal hierbij niet proberen de gemiste lessen te vervangen, maar zet er vooral op in om leerlingen op een leuke manier zo goed mogelijk voor te bereiden op het volgende schooljaar.

geschreven op 03 augustus 2020
VRTNU VRTNU VRTNU