Spring naar inhoud

Wat als de dijken breken?

één

En Nederland & België onder water komen te staan!

Het regent onheilspellende berichten omtrent onze klimaatopwarming. De politieke wereld is het oneens met de te volgen strategieën en dit is in deze nieuwe spectaculaire dramareeks niet anders.

De actuele vraag waar menig natuurkundigen mee worstelen wordt plots werkelijkheid: 'Wat blijft er over van Vlaanderen en Nederland bij een grote watersnoodramp?'

Het verhaal

Het weer is al dagen onstuimig in West-Europa en teistert alle verbeelding. Iedereen zet zich schrap, want dit zou weleens de storm kunnen zijn die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt. De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang en staat op het punt om te scheuren. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

De Belgische premier beslist om preventief te evacueren, de Nederlandse premier beslist om dat niet te doen. Het noodlot slaat niet veel later toe. Grote delen van West-Vlaanderen en Nederland komen onder water te staan. De ramp brengt zowel het slechtste als het beste in mensen naar voren.

De makers

Als de dijken breken is een samenwerking van Eén en de Nederlandse omroep EO. De Vlaming Hans Herbots regisseert. Tom Audenaert, Daisy Van Praet, Tom Van Dyck, Thomas Ryckewaert en Ingrid De Vos vertolken de Vlaamse hoofdrollen.

Hans Herbots, onder andere bekend van de 'De behandeling' en 'Bo', kijkt met veel voldoening terug op het maken van deze straffe dramareeks.

Hans:

"Er wordt -terecht- zo veel over de klimaatverandering gesproken, dat ik het een prikkelend idee van Johan Nijenhuis vond om dat eens concreet te maken: wat zouden jij of ik doen als een gigantische herfststorm het halve land laat overstromen?

Als filmmaker was het een razend interessant project, met alle ingrediënten voor een straffe reeks: een sterk uitgangspunt, boeiende personages en een verhaal dat soms behoorlijk dichtbij komt. Dit alles in een mix met bijzondere Vlaamse en Nederlandse acteurs. Daarnaast wilden we met ons team alles heel realistisch laten overkomen waardoor de opnames enorm heftig waren."

De opnames waren heftig, zo intens dat we zelf soms bijna verzopen: regenmachines, windmachines, de winterkou, modder, water... Een hele uitdaging!

<

"Een dikke pluim voor alle acteurs, die vaak met een wetsuit onder hun kleren tegen een groene achtergrond moesten staan acteren alsof hun leven er van af hing. En dat geweldig gedaan hebben. We hebben in deze reeks het beste van de lage landen bij mekaar gebracht."

Als de dijken breken, vanaf maandag 28 november om 20.40 uur op Eén.

geschreven op 15 november 2016
VRTNU VRTNU VRTNU