Spring naar inhoud

Vier gloednieuwe fictiereeksen van eigen bodem

één

Met We moeten eens praten, LEEF, Lockdown en De Shaq heeft Eén vier verrassende fictieseries van eigen bodem in petto voor de kijkers. Vlaams talent schittert in deze korte reeksen, vers gemaakt in 2020 - geen evident jaar, maar wel één waaruit veel creativiteit voortkwam. Elk van de vier reeksen staat volledig op zichzelf en heeft een eigen stijl, eigen verhaal en een eigen cast met grote namen als Michaël Pas, Matthias Schoenaerts, Veerle Baetens en Clara Cleymans, die schitteren naast nieuw talent. Vanaf 4 januari zie je één reeks per week, van maandag tot en met donderdag.

Met deze vier Vlaamse mini-fictiereeksen wil Eén zijn kijkers blijven verwennen met fictie van eigen bodem, gemaakt door oude getrouwen en nieuwkomers. En tegelijkertijd de fictiesector extra steun geven in een weinig evident jaar. Al deze reeksen werden gemaakt in 2020, in vanzelfsprekend uitdagende tijden. Dankzij het talent in de Vlaamse productiesector werd crisis omgezet in creativiteit, met deze vier verrassende Eén-reeksen tot gevolg. De vier reeksen kwamen tot stand dankzij de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

We moeten eens praten (vanaf 4 januari)

In de beklijvende en herkenbare relatie-comedy We moeten eens praten maken we kennis met het koppel Els (vertolkt door Clara Cleymans) en Alex (Rik Verheye), dat in volle crisis zit. Na een relatie van vier jaar maakt Els het plots uit met Alex: ze heeft iemand anders. De wereld van Alex stort in. Zijn hart breekt, de paniek slaat toe, hij kan het niet aanvaarden… Had hij dan niks door of was hij niet aan opletten?

Els wil dat Alex zijn koffers pakt en vertrekt. Maar dan wordt het land plots geteisterd door een gifwolk. Iedereen moet binnenblijven op bevel van de regering. Tijd genoeg voor Els en Alex om elkaar terug te vinden – of definitief af te stoten. Na heftige gesprekken, romantische herinneringen en kwetsende verwijten weten ze: overleven we dit als koppel? Een snedige minireeks over liefde en kwetsbaarheid, geregisseerd door Jeroen Dumoulein. Het scenario is van de hand van Joost Vandecasteele. We moeten eens praten is een productie van De Mensen.

We moeten eens praten, vanaf 4 januari.

LEEF (vanaf 11 januari)

De vierdelige komische dramareeks LEEF draait rond Anja (Joke Emmers), een frivole dertiger die vastgeroest is in de routine van haar job. In haar fantasie heeft ze haar eigen beautysalon, in realiteit maakt ze overledenen klaar voor opbaring in een funerarium. Anja is een uitsteller en komt er niet toe om haar dromen te waar te maken. Gelukkig geven haar 'klanten’ haar zo nu en dan een zetje in de rug... Naast Joke Emmers is ook Michaël Pas in een hoofdrol te zien, met daarnaast onder andere Ikram Aouad, Lukas Van den Eynde, Alice Reijs, An Miller en Lize Feryn. LEEF is een productie van Polar Bear.

LEEF werd bedacht door Leen Vandereyken, die samen met Lenny Van Wesemael de scenario’s schreef. Aanvankelijk kwam de regie van de vier afleveringen in handen van Lenny Van Wesemael. Na het draaien van de eerste twee afleveringen moest zij de regie van afleveringen drie en vier echter overdragen aan Anthony Schatteman, nadat haar moeder onverwacht overleed. Anthony kon de al gezette toon van de reeks voortzetten. Lenny heeft wel de montage van de eerste twee afleveringen afgewerkt.

LEEF, vanaf 11 januari.

Lockdown (vanaf 18 januari)

Lockdown brengt twaalf op zichzelf staande kortverhalen, geregisseerd door twaalf Vlaamse topregisseurs en met een straffe cast. Elk verhaal speelt zich af in dezelfde setting: de bezoekruimte van een gevangenis. Twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte dat hen - maar ook hun wereld – scheidt.

Elke kortfilm wordt door een andere regisseur en crew gemaakt en met andere acteurs. Lockdown wordt hierdoor een verrassende mix van verschillende genres zoals drama, comedy en thriller. Het idee komt van regisseurs Gilles Coulier en Maarten Moerkerke, die beiden een aflevering regisseren, naast onder andere Michaël Roskam, Kaat Beels, Frederike Migom, Jan Eelen, Dorothée Van Den Berghe en Robin Pront. Lockdown is een productie van De Wereldvrede & Lecter Scripted Media en kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en Sabam for culture.

Lockdown, vanaf 18 januari.

De Shaq (vanaf 25 januari)

In de comedy- en murder mystery-reeks De Shaq wordt personal trainer Shaq (Prince K. Appiah) door zijn zakenpartner Marnix (Bart Hollanders) gevraagd om hem te helpen met een ‘probleempje’. Wanneer dat probleempje een lijk in de tuin blijkt te zijn, wil Shaq zo snel mogelijk weg van de vermoedelijke crime-scène. Maar dat is buiten Marnix gerekend…

In deze verrassende reeks schitteren Prince K. Appiah, Bart Hollanders, Soe Nsuki en Isabelle Van Hecke. Het scenario werd geschreven door Soe Nsuki, Chingiz Karibekov, Inès Eshun en Anthony Nti. Die twee laatsten namen ook de regie voor hun rekening. De Shaq is een productie van Caviar.

De Shaq, vanaf 25 januari.

geschreven op 21 december 2020
VRTNU VRTNU VRTNU