Spring naar inhoud

Specials van Eviva España en Komen te gaan

één

Het leven tijdens corona

Binnenkort kan je bij ons kijken naar specials van de programma's Eviva España en Komen te gaan, die impact van corona tonen.

Momenteel zijn we bezig met de opnames van deze twee bijzondere specials naar aanleiding van de coronamaatregelen. In een speciale aflevering zoekt Annemie Struyf contact met haar gasten uit Eviva España die in Spanje ongewoon hard door de coronacrisis getroffen worden. Is hun Spaanse droom nu veranderd in een nachtmerrie, vraagt ze zich af?

De special van Komen te gaan volgt enkele begrafenisondernemers in België, want de coronacrisis heeft een enorme impact op hun vak en op de rituelen van afscheid nemen. Hoe gaan zij daar mee om?

Eviva España in tijden van corona

Het coronavirus houdt lelijk huis in België, maar vanuit Spanje, waar vele Belgen een nieuwe thuis hebben gevonden, komen elke dag hallucinante verhalen en cijfers. Een jaar geleden ging Annemie Struyf in Eviva España op bezoek bij landgenoten met een Spaanse droom. Nu vraagt ze zich af hoe het met hen gaat en of hun droom geen nachtmerrie dreigt te worden.

Hoe zou het bijvoorbeeld met Raf en Birgit zijn, hoog op hun berg in Asturias? En wat met de gezondheidsproblemen van Birgit? Hoe moet Sabah, net als zovele Vlamingen hier, met haar B&B in Andalusië overleven nu het toerisme in elkaar is gestort? Redden San en Annie het in hun Andalusische spookdorpje? Wat met de herberg van Christine op de route naar Santiago de Compostela, nu er geen pelgrims meer langskomen? En hoe moet het ook daar met al die kwetsbare hoogbejaarden in de noordelijke dorpjes? Mia en Walter komen ook al wekenlang hun berg niet meer af. Hoelang kunnen zij dit volhouden? En wat met dierenarts Ellen in het - vroeger zo toeristische - Mojacar?

Vanuit de lege VRT-redactie zoekt Annemie Struyf hen allemaal terug op. Ze skypet niet alleen met haar gasten, maar maakt hen tot volwaardige reportagemakers van hun eigen leven. Haar gasten filmen zichzelf en elkaar en tonen wat het coronavirus met hun leven en hun droomland heeft aangericht. Ze spreken openlijk hun angst en verdriet uit, maar ook hun vechtlust en hoop.

Eviva España in tijden van corona: op dinsdag 21 april om 20.40 uur op Eén

Komen te gaan

In de special van Komen te gaan volgen we tijdens deze bijzondere en impactvolle coronaweken enkele vertrouwde begrafenisondernemers uit de vorige reeks. Ze staan elk op hun eigen manier in het vak en in het leven. Want terwijl in de ziekenhuizen een hevige strijd wordt gevoerd om levens te redden, neemt de druk ook bij de begrafenisondernemers toe. Voor hen is het geen evidentie om de gangbare afscheidsrituelen aan te passen. Ze organiseren nu uitvaarten die voor iedereen veilig en 'coronaproof' zijn. Geen warme knuffel of handdruk meer, maar een laatste groet via videochat. Afscheid nemen was nog nooit zo eenzaam.

Special Komen te gaan: binnenkort te zien op Eén

geschreven op 06 april 2020
VRTNU VRTNU VRTNU