Spring naar inhoud

Onze veiligheidsmaatregelen in coronatijden

één

Dit eindejaar kan je bij ons genieten van heel wat nieuwe kerstspecials. Om de veiligheid voor en achter de schermen te garanderen werden er extra coronamaatregelen genomen op de set. Benieuwd naar hoe we te werk zijn gegaan? We nemen je mee achter de schermen van FC De Kampioenen, Vrede op aarde, Soeperbedankt en de eindejaarsconference van Kamal Karmach.

F.C. De Kampioenen

Op de set van F.C. De Kampioenen werd er gewerkt volgens een specifiek veiligheidsprotocol.

Al tijdens het schrijven werd er rekening gehouden met de coronamaatregelen. Op de set gebeurden alle repetities met een mondmasker en werd er een afstand van 1,5 meter tussen de acteurs bewaard. In situaties waar de afstand niet kon worden bewaard, werd er gebruik gemaakt van een green key of zocht de ploeg naar creatieve oplossingen. Zo zitten Boma en Marc samen in het bolleke, omdat ze van elkaar gescheiden worden door een plastic wand van uitpuilende kerstversiering.

Voor de binnenopnames werd het supporterscafé volledig nagebouwd, maar dan 2 meter groter dan het originele decor. Zo konden de acteurs ook hier wat meer afstand houden.

Voor de opnames liet iedereen ook een coronatest doen en zijn de acteurs in afzondering gegaan om hun contacten zoveel mogelijk te beperken.

Vrede op aarde

Bij de studio-opnames van Vrede op aarde is beperkt publiek aanwezig. Dit zijn enkel familiebubbels. Tussen de verschillende bubbels wordt voldoende afstand gehouden. En iedereen draagt altijd hun mondmasker.

Voor de opnames in de chalet hebben zowel de cast als crew op voorhand 2 coronatests moeten ondergaan. Daarnaast zijn er nog enkele veiligheidsvoorschriften:

  • Op en naast de set is het dragen van een mondmasker verplicht voor de hele crew. Tussen de opnames door worden ook de gasten gevraagd om hun mondmasker op te zetten.

  • Tijdens het filmen telt de regel die momenteel geldt voor fictie en TV-opnames: de 9 gasten + Sven vormen een bubbel van 10 personen. Enkel deze 10 personen mogen als de camera’s draaien hun mondmasker afzetten.

  • De debatten zullen nog steeds doorgaan aan een debattafel, die groot genoeg is zodat iedereen op 1,5m afstand van elkaar kan zitten.

  • De chalet beschikt over een groot binnenplein, dat gedeeltelijk overdekt is zodat er ook regelmatig buiten kan gedraaid worden.

  • Ook de andere ruimtes in de chalet zijn groot genoeg om voldoende afstand te kunnen houden.

  • Een coronamanager op de set ziet er op toe dat alle voorschriften steeds worden opgevolgd.

Soeperbedankt

Ook Dieter en zijn collega’s van Eén houden zich tijdens hun roadtrip aan de huidige corona maatregelen. Onze soepbus is uitgerust met plexiglas en de bus wordt elke dag grondig ontsmet. Bij het uitdelen van de soep zullen Dieter en zijn gast altijd een mondmasker dragen. Dieter, zijn gasten en de crew hebben op voorhand een coronatest ondergaan.

Omdat er op dit moment enkel professionele catering is toegestaan, wordt de soep ons aangeboden door onze partner van dit initiatief, Colruyt.

De eindejaarsconference van Kamal Kharmach

De opnames van deze eindejaarsvoorstelling vinden plaats met enkele bubbels, omdat publiek een belangrijk onderdeel van de show vormt. Dat werd extra duidelijk tijdens de repetities, die volledig via livestream zijn verlopen.

Deze bubbels werden gescreend en gevraagd om een negatieve coronatest per bubbel voor te leggen. En natuurlijk moet iedereen verplicht een mondmasker dragen.

First dates

De opnames van First dates vonden plaats in augustus, toen restaurants nog open mochten en er andere maatregelen waren dan die op dit moment. Zowel de deelnemende singles, het restaurantpersoneel als de crewleden leefden deze coronamaatregelen maximaal na. Zo droeg iedereen een mondmasker en maakten de vrijgezellen vooraf de afspraak om hun date op te nemen in hun bubbel van vijf. Daardoor hoefden de daters, indien gewenst, de fysieke afstand niet bewaren.

Alle andere tafels stonden op meer dan 1,5 meter afstand. De tafels, de stoelen, het servies en het linnen werden tussen elke date ververst en/of ontsmet. Ook de opnames van de eindjeaarsspecial waren in augustus, dus daar golden dezelfde regels. Natuurlijk werd het decor toen in eindejaarssferen gezet. De vrienden of familieleden die de daters meebrachten naar het restaurant, waren ook mensen die in hun bubbel zaten.

geschreven op 16 december 2020
VRTNU VRTNU VRTNU