Spring naar inhoud

Nooit meer ten oorlog viert 100 jaar Wapenstilstand

Nooit meer ten oorlog

Marathonuitzending op 11 november

Op 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd. Het mag dan al een eeuw geleden zijn, de impact van en herinnering aan die Groote Oorlog zitten nog in ieders geheugen gegrift. Eén viert het jubileum met een marathonuitzending.

Vanaf 12 uur wordt een hele dag live vanop de Grote Markt in Ieper uitgezonden, met Karl Vannieuwkerke, Arnout Hauben en Goedele Wachters als gastheren- en vrouw. In Nooit meer ten oorlog vormen boeiende gesprekken, reportages en muzikale intermezzo’s de hoofdingrediënten.

Karl Vannieuwkerke live vanuit Ieper

Journalist en presenator Karl Vannieuwkerke, zelf geboren in Ieper en erg geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog, praat vanuit een studio op de Grote Markt in Ieper alles vakkundig aan elkaar.

Hij ontvangt er tal van gasten, die allen vanuit een eigen invalshoek een link hebben met de Groote Oorlog, zoals bijvoorbeeld tv-maker en wetenschapper Lieven Scheire, legerofficier Tom Symoens en Gone West-coördinator Vivi Lombaerts. Ook van de partij zijn acteur Wim Opbrouck, die voorbije zomer het Peace to the World-concert organiseerde, professor Mathieu Zana Etambala die met een Afrikaanse blik kijkt naar de Eerste Wereldoorlog en actrice Barbara Sarafian, die meespeelde in de fictiereeks In Vlaamse velden en meewerkte aan 'Le Grand Troupeau'. Fotografe Lieve Blancquaert duikt voor de kijkers in het fotografisch verleden van koningin Elisabeth, cabaretier Nigel Williams bekijkt de Groote Oorlog vanuit zijn Engelse roots en archeoloog Simon Verdegem reconstrueert het dagelijkse leven in de loopgraven van 100 jaar geleden. Al deze gasten en nog veel anderen gaan met Karl dieper in op verschillende facetten van die Groote Oorlog.

Goedele Wachters op pad

Vanuit de studio gaat Karl geregeld over naar Goedele Wachters, die als vliegende reporter van dienst op zoek gaat naar wat op 11 november leeft. Goedele snuift de sfeer op in Ieper en praat met voorbijgangers en belangrijke figuren.

Reportages uit de Westhoek

Er blijven ontzettend veel verhalen te vinden over de Groote Oorlog. Ook in Vlaanderen, en in het bijzonder in de Westhoek, herinneren tal van plekken en verhalen aan de Eerste Wereldoorlog.

  • Arnout Hauben trekt naar de herbegraving van de Nieuw-Zeelandse officier Captain Walker en ontmoet er zijn nazaten. In april 2016 was hij zelf getuige toen de resten van Henry John ‘Captain’ Walker werden teruggevonden.

  • Wim Lybaert reist door de Westhoek met zijn Colombus en neemt Willem Vermandere mee aan boord, dé culturele herdenker van de Eerste Wereldoorlog sinds de jaren zeventig.

  • Joris Hessels vaart de Noordzee op om duikers te begeleiden naar het wrak van de in 1916 gezonken Duitse UB29-boot en reist door naar Duitsland voor een pakkend verhaal.

  • Kamagurka gaat samen met zijn 95-jarige moeder op zoek naar de oorlogsgeschiedenis van zijn grootvader Charles.

En dan nu: muziek

De reportages, gesprekken en beeldfragmenten worden afgewisseld met live muziek. Onder andere Dez Mona, Ozark Henry, Wim Opbrouck en Brihang scheppen met pakkende optredens sfeer aan de Menenpoort in Ieper.

Er zijn tijdens de uitzending ook verschillende muzikale tributes, waarvoor Arnout Hauben langs de frontlijn trok. Op verschillende plekken luisterde hij naar de muzikale oorlogsvertellingen van gereputeerde artiesten als Jef Neve, Luka Bloom, Wannes Cappelle en Hannelore Bedert.

The Last Post

Eindigen doet de uitzending om 20.45 uur, na een speciale uitvoering van The Last Post aan de Menenpoort, in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Filip.

Nooit meer ten oorlog, zondag 11 november om 12 uur op Eén.

Extra: Eén maakt de themadag volledig met een live captatie van de herdenkingsceremonie aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel vanaf 10.00 uur, alvorens te beginnen aan de marathonuitzending Nooit meer ten oorlog.

geschreven op 25 oktober 2018
VRTNU VRTNU VRTNU