Spring naar inhoud

Nooit meer ten oorlog

Nooit meer ten oorlog

Het is op 11 november 2018 precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog. Na vier jaar herdenken in Vlaanderen willen we die dag terugblikken op een eeuw lang Wapenstilstand en meteen de belofte formuleren: “Nooit meer ten oorlog”.

Het ambitieuze televisieproject, dat in samenwerking met De chinezen en VRT NWS gemaakt wordt, is opgevat als een marathonuitzending. We zenden de hele dag live uit vanop de Grote Markt in Ieper en maken maar liefst acht uur lang televisie. De uitzending start om 10.00 uur ’s ochtends en gaat om 11.00 uur live naar de plechtigheid aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. Eindigen doen we met een live-uitzending van de speciale uitvoering van The last Post.

Tussen studio en frontlijn

Karl Vannieuwkerke, geboren in Ieper en zelf mateloos geïnteresseerd in de Groote Oorlog, zal alles aan mekaar praten. Hij ontvangt in de studio zowel nationale als internationale gasten, die allen een link hebben met de Eerste Wereldoorlog.

Ook Goedele Wachters en Arnout Hauben hebben een eigen rol tijdens deze grote themadag. Goedele is vliegende reporter van dienst: ze snuift de sfeer in Ieper op en zoekt de hele dag lang naar plaatsen met nieuwswaarde. Arnout vinden we terug langs de frontlijn, waar hij luistert naar het (muzikale) oorlogsverhaal van kleine en grote artiesten.

Menselijke verhalen

Die gesprekken worden afgewisseld met reportages . Zowel informatieve stukken, her-montages van archiefmateriaal als echte sfeerstukken zorgen voor een hele dag boeiende televisie en nieuwe inzichten. Daarbij ligt de aandacht steeds op het menselijke verhaal tegen de achtergrond van die verschrikkelijke oorlog. We belichten niet alleen de Belgische geschiedenis, maar betrekken ook de oorlogsverhalen van Britten, Canadezen, Duitsers, Nieuw-Zeelanders…

Nooit meer ten oorlog werpt bovendien een blik op de toekomst. Naast een terugblik in de geschiedenis, zoeken we naar parallellen met het heden om er lessen uit te trekken voor de toekomst.

Na vier jaar herdenken wordt, op de tonen van The last post onder de Menenpoort in Ieper, nog een keer scherpgesteld op: Nooit meer ten oorlog!

Nooit meer ten oorlog, zondag 11 november om 10.00u.

geschreven op 19 juni 2018
VRTNU VRTNU VRTNU