Spring naar inhoud

Nieuw: De verdwijning van Britta Cloetens

De verdwijning van Britta Cloetens

Een driedelige documentaire

Een driedelige documentaire – vanaf woensdag 12 februari op Eén

In De verdwijning van Britta Cloetens reconstrueren gerechtsjournalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans het onderzoek naar de ophefmakende verdwijning van de 25-jarige Britta Cloetens. De jonge vrouw verdween op 23 april 2011 na een bezoek aan de showroom van een garage in Wilrijk.

De makers kregen exclusieve toegang tot het onderzoeksdossier en de vele videoverhoren van de verdachte, autoverkoper Tijl Teckmans. Ze konden ook de videobeelden bekijken van de gerechtelijke reconstructie met Teckmans. Die unieke informatie wordt aangevuld met reconstructiebeelden en gesprekken met de ouders van Britta, haar beste vriendin en haar oom, maar ook met onderzoekers, advocaten, magistraten, de wetsdokter, kortom met iedereen die bij het onderzoek betrokken was. Zo wordt de hele zaak ontrafeld.

  • Aflevering 1 (woensdag 12 februari): De start van het onderzoek
  • Aflevering 2 (woensdag 19 februari): De bekentenis
  • Aflevering 3 (woensdag 26 februari): De zoektocht

Daarnaast is De verdwijning van Britta Cloetens ook te beluisteren als podcast. In de podcast wordt het verhaal van de televisie-afleveringen vertaald naar sterke audio-afleveringen.

Wake Britta Cloetens op 2 september 2011

De verdwijningszaak

Britta Cloetens was in april 2011 op zoek naar een nieuwe auto. Zo ging ze ook een kijkje nemen in de Honda-garage aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Maar ze heeft de showroom niet levend verlaten. Wat er precies is gebeurd, blijft onduidelijk. Het lichaam van Britta Cloetens is nooit teruggevonden.

Honda-verkoper Tijl Teckmans is die namiddag alleen in de garage. Hij is de laatste die Britta heeft gezien. Al vrij snel wordt hij voor de politie een verdachte. Want in zijn auto vinden ze bloed en haren van Britta en op zijn kleren zitten bloedvlekken van het slachtoffer.

Tijl Teckmans installeert verborgen camera (eigen voyeuristische video)

Ondanks deze zeer ernstige bewijzen, blijft Teckmans maandenlang ontkennen dat hij iets met de zaak te maken heeft. Later legt hij wel een gedeeltelijke bekentenis af. Maar wat hij nooit zegt, is waar hij het lichaam van Britta Cloetens precies heeft achtergelaten.

Toch wordt Tijl Teckmans in 2015 voor het hof van assisen gebracht. Het wordt een opmerkelijk proces omdat het lichaam van het slachtoffer niet is gevonden. Maar tegen het einde van het proces staat voor het hof en de jury vast dat Tijl Teckmans de jonge vrouw heeft gedood. Hij wordt veroordeeld tot 30 jaar cel voor doodslag.

Daarmee is de zaak juridisch afgesloten, maar de vraag blijft: waar is het lichaam van Britta Cloetens? Negen jaar na haar verdwijning en dood hopen haar ouders, familie en vrienden, maar ook de speurders haar lichaam ooit nog te vinden. Deze documentaire reeks kan daarbij mogelijk een hulp zijn.

Videoverhoor verdachte Tijl Teckmans door Hedwig Van der Velden, speurder federale politie

Hoe kan je in het hoofd kijken van een verdachte? En hoe krijg je als speurder informatie van een verdachte die alleen hij kent? Dat proberen we stap voor stap in deze documentaire reeks bloot te leggen.

Dirk Leestmans

Te bekijken en te beluisteren waar en wanneer je wil

De documentaire De verdwijning van Britta Cloetens ontdekt de Vlaming waar en wanneer hij wil: wekelijks te bekijken op Eén of alle afleveringen onmiddellijk bij Eén via VRT NU. Na de uitzending van de eerste aflevering op antenne kan de kijker de drie afleveringen terugvinden op het platform VRT NU. De podcast kan je beluisteren via alle reguliere podcastkanalen.

Heeft u informatie over de verdwijning van Britta Cloetens, contacteer dan de federale politie op het gratis nummer 0800 30 300 of via mail: opsporingen@police.belgium.eu.

De verdwijning van Britta Cloetens: vanaf woensdag 12 februari om 21.30 uur op Eén en op Eén via VRT NU. De podcast is te vinden via de gebruikelijke applicaties of een.be.

geschreven op 08 februari 2020
VRTNU VRTNU VRTNU