Spring naar inhoud
Het gezin

Maak kennis met de families van Het gezin

Gezinnen aan het begin van een bijzondere periode

Wie is er niet benieuwd naar wat er zich achter de gevels van onze Vlaamse huizen afspeelt? Acht gezinnen geven de toestemming om voor de docureeks Het gezin hun doen en laten dag en nacht te volgen. Zo krijgen we vanaf 1 november een unieke inkijk in hun leven. Soms ontroerend en emotioneel, soms absurd en grappig, maar vooral authentiek, herkenbaar en respectvol.

Deze acht families zijn stuk voor stuk doorsnee gezinnen, maar voor elk van hen breekt er een bijzondere periode aan. Het gezin volgt hen tijdens die buitengewone maanden. Een speciaal ontwikkeld camerasysteem in hun woning en auto legt de kleine en grote momenten vast zonder dat hun dagelijkse leven erdoor beïnvloed wordt.

De programmamakers werden voor Het gezin geïnspireerd door hun eigen families. Daar zagen ze de kleine, herkenbare situaties die vaak onmogelijk te filmen zijn. Maar het waren ook de grote dingen des levens, zoals relaties en ouderdom, die de aanzet gaven om het programma te maken. Twee gezinnen komen uit de directe entourage van de productie, die daarmee voor een stuk in hun eigen ziel laten kijken.

Maak kennis met de gezinnen

Jef (94) woont samen met zijn hond Beau en zijn kat Poes in zijn huis in Loppem. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in Afrika als gezondheidswerker. Hij leeft Spartaans: opstaan om zes uur, Grieks vertalen, zijn dochters bellen en sardienen met rijst eten. Jef heeft één zoon en dochter die in het buitenland wonen, en twee dochters die helpen waar ze kunnen, zodat hij alleen kan blijven wonen.

Jef werd voor het eerst vader op zijn zestigste, toen hij zijn Soedanese vrouw leerde kennen. Hij had er dus nooit van kunnen dromen om nog een kleinkind in zijn armen te houden. Een belangrijk moment breekt nu aan: dochter Mieke keert terug van Portugal, waar ze een B&B runt, met haar pasgeboren zoontje Pifte. Bovendien gaat Lieve, de jongste dochter, trouwen en heeft ze belangrijk nieuws.

Danielle is een alleenstaande moeder. Haar dochter Noémi (16) lijdt aan een ernstige hart-longziekte, waardoor ze bijna niet naar school kan gaan. Om te genezen is er maar één mogelijkheid: een dubbele longtransplantatie. Noémi staat op de wachtlijst, maar het wachten kan lang duren.

Noémi is door haar ziekte al vroeg volwassen. Zo denkt ze al ernstig na over euthanasie, mocht de transplantatie mislukken. De band met haar moeder is ijzersterk. Maar voor Danielle is het loodzwaar om te dragen. Ziekenhuisfacturen stapelen zich op en Danielle blijft keihard doorwerken om alles rond te krijgen. Stilaan begint haar eigen gezondheid eronder te lijden.

Katrien en Sam vormen een nieuw samengesteld gezin. Ze hebben beiden al twee kinderen uit een eerdere relatie. Quinten (12) en Matt (12) zijn intussen beste vrienden geworden en zitten samen in de klas. Jules (8) en Renée (6) vervolledigen het gezin.

We volgen dit gezin wanneer ze samen in een huis in Hansbeke gaan wonen, centraal gelegen tussen de woonplaatsen van hun familie en hun exen. Daar bouwen ze voorzichtig aan een nieuw evenwicht. Opvoeding, slaaptijden, eten, sport: voor alles moeten ze een oplossing en een ritme vinden.

Na drie jaar van vruchtbaarheidsbehandelingen en onzekerheid zijn Sanne (30) en Tom (33) eindelijk zwanger geraakt, van een eeneiige tweeling dan nog wel. Omdat de tweeling nog erg klein is bij de geboorte, moeten ze nog een tijd op de neonatologie verblijven, wat het wachten voor Sanne en Tom nog erger maakt. Zelf komen ze thuis zonder hun langverwachte baby’s.

De zware nachten en de borstvoeding hakken er stevig in bij Sanne. Met vallen en opstaan, en met veel steun van haar familie en vrienden, kruipt ze weer uit het dal.

De roots van Mireille en Raphael liggen in Angola en Congo. Intussen wonen ze in Kontich met hun zes kinderen. Omdat Mireille nachtwerk doet in een rusthuis, neemt oudste dochter Nadège (24) vaak het huishouden van het gezin op zich. Ook haar jonge zussen Abigail (11) en Aaliya (4) en zelfs Weston (20) helpen zingend en dansend mee. Naast het managen van het gezin combineert Nadège haar studies sociaal werk met haar grote droom: een succesvolle badpakkenlijn uit de grond stampen. Eind oktober organiseert ze haar eerste modeshow.

Zoon Chrisvie (12) is het mirakelkind van het gezin. Zes jaar geleden werd hij aangereden door een auto en liep hij een zwaar hersenletsel op. Zijn overstap naar het secundair onderwijs is voor het hele gezin een bijzondere gebeurtenis. Chrisvie hoopt binnenkort ook opnieuw wedstrijden te mogen voetballen, naar het voorbeeld van zijn grote broers Jossue en Weston. Jossue speelt bij de jeugd van KV Mechelen en heeft een mooie toekomst voor zich.

Toen Timothy (30) en Lynn (25) een restaurant te koop zagen staan in Antwerpen, twijfelden ze geen moment. Timothy werkt al meer dan tien jaar in de horeca en stond samen in de keuken met verschillende sterrenchefs. Hij droomt er al lang van om zijn eigen stijl, die sterk beïnvloed is door de Indonesische keuken, in een eigen restaurant te brengen. Lynn gaf haar job als schoonheidsspecialiste op en neemt de bediening voor haar rekening.

Voordat het restaurant opent, moet er nog veel gebeuren: Timothy en Lynn verhuizen naar het appartement boven de keuken en renoveren eerst het hele pand. Net voor de opening organiseren ze twee testdiners voor familie en collega-koks. Die tests zorgen voor zoveel stress dat Timothy soms tot drie uur ’s nachts doodmoe in de keuken staat om alles rond te krijgen.

Ten huize Verdonschot draait alles om de carrière van dochter Laura (19), die professioneel veldrijdster wordt bij Marlux-Napoleongames. Vader Paul (49) en moeder Ria (48) regelen hun hele leven in functie van de wedstrijdkalender van dochterlief. Waar Laura ook moet crossen, het hele gezin volgt met de mobilhome in haar spoor. Ook zus Melissa en haar vriend Maarten zijn er altijd bij.

Het gezin volgt Laura tijdens de voorbereiding op het Belgisch Kampioenschap, waar Laura een gooi doet naar de titel bij de beloften, en het Wereldkampioenschap.

Aileen en Joren vormen al zes jaar een onafscheidelijk stel. Een huis hebben ze al, en nu dromen ze van een gezin met kinderen. Midden in de zomer stappen ze in het huwelijksbootje, en daarvoor moet alles wijken. Hun hele leven staat momenteel in teken van de trouw.

Naar goede West-Vlaamse gewoonte organiseren ze een week voor het feest een zogenaamde schieting, waarbij de drank rijkelijk vloeit en bommetjes en een luchtdrukkanon worden afgeschoten. Het koppel wil op het feest uitpakken met een ingewikkelde openingsdans die ze zelf hebben samengesteld op basis van Youtube-video’s. Urenlang staan ze in de garage te oefenen voor een grote spiegel en vitten ze op elkaars misstappen en tenentrapperij.

De eerste aflevering is er op woensdag 1 november

geschreven op 12 oktober 2017
VRTNU VRTNU VRTNU