Spring naar inhoud

Lieve Blancquaert brengt een ode aan het leven

één

Wereldwijd omgaan met ouder worden en de dood

Na Birth day en Wedding day is er nu het laatste deel van het drieluik: Last days. Fotografe Lieve Blancquaert reist opnieuw de wereld rond om deze keer het einde van ons leven in beeld te brengen. Hoe we omgaan met ouder worden en de dood verschilt wereldwijd enorm.

Er is maar één zekerheid in ons leven, en dat is dat we op een dag zullen sterven. Acht afleveringen lang staat Lieve stil bij het leven en de eindigheid ervan. Wie naar de dood durft te kijken, komt uit bij het leven.

Last days is een ode aan dat leven. Geen kommer en kwel, maar verrassende, mooie en pakkende verhalen uit alle uithoeken van de wereld. Hoe we omgaan met ouder worden en de dood is een brandend actueel thema dat nog al te vaak wordt doodgezwegen.

Bij ons is de dood misschien nog altijd een taboe, maar in veel culturen mag er om gelachen worden, of is het zelfs een reden om te feesten.In Last days wil ik de vergankelijkheid van het leven en alle emoties die daarbij komen kijken, bespreekbaar maken.

Lieve Blancquaert
Lieve Blancquaert
<

Aflevering 1: Sun City, USA

Sun City, gebouwd in 1960, was het allereerste dorp ter wereld exclusief voor 55-plussers. En met 40.000 inwoners is het nog altijd een van de grootste in zijn soort. Lieve is zelf bijna 55 en behoort dus officieel tot de doelgroep. Ze vraagt zich af of ze zou passen in een dorp met alleen maar senioren en mengt zich een week lang onder de bewoners.

Aflevering 2: Sulawesi, Indonesië

Dood betekent vaak vergeten, maar niet bij de Torajastam op het Indonesische eiland Sulawesi. Daar leven ze samen met hun doden. Lieve kan het amper geloven en reist naar de andere kant van de wereld om de unieke dodencultuur van de Toraja’s van dichtbij mee te maken. Ze bezoekt verschillende families met een dode in huis.

Aflevering 3: Okinawa, Japan

Het eiland met de oudste mensen ter wereld.

Hoe word je 100 jaar? Voor het antwoord trekt Lieve naar het Japanse eiland Okinawa. Hier wonen de oudste mensen ter wereld. Het eiland is een geliefde plek bij wetenschappers die onderzoek doen naar het lange leven. Haar uitvalsbasis is het visserdorp Ogimi, officeel de plek met de meeste 100-jarigen ter wereld.

Aflevering 4: Accra

In Ghana is een begrafenis the place to be. Elk weekend schuimen de Ghanezen begrafenissen af, op zoek naar het beste feest. Begrafenissen zijn uitgegroeid tot spektakels waar veel geld aan uitgegeven wordt. Ook Lieve trekt van de ene naar de andere begrafenis en probeert te achterhalen waarom de Ghanezen elkaar willen overtreffen met de grootste en duurste begrafenissen. Lieve valt van de ene verbazing in de andere.

Aflevering 5: Havana, Cuba

Cuba telt het hoogste aantal 60-plussers van heel Latijns-Amerika en de cijfers blijven stijgen. De bejaarden op dit socialistische eiland groeiden op onder het regime van Fidel Castro. Lieve wil weten welke erfenis hij heeft achtergelaten en wat het betekent om vandaag in Cuba oud te worden en te sterven.

Aflevering 6: Varanasi, India

In India is er één plek waar elk Hindoe wil sterven: de spirituele hoofdstad Varanasi. Van over het hele land komen pelgrims naar hier om hun overleden familieleden te cremeren. De brandstapels van Varanasi branden non-stop, met gemiddeld zo’n 200 crematies per dag. Lieve krijgt als enige vrouw toegang tot de belangrijkste crematieplaats van de stad, en wat ze daar te zien krijgt, tart alle verbeelding. Lieve is geschokt hoe ze hier met hun doden omgaan.

Aflevering 7: Oaxaca, Mexico

Op Allerheiligen vieren de Mexicanen Dia de Muertos: het dodenfeest. Dan bouwen de levenden samen met de doden een feestje op het kerkhof. Mexicanen hebben iets met de dood, en Lieve wil weten wat. Een hele week lang hangt ze rond op het grootste kerkhof van de stad Oaxaca.Het dodenfeest lijkt op een festival, maar dan op een kerkhof. Lieve brengt er lange dagen en nachten door.

Aflevering 8: Herent, België

Overal ter wereld wordt anders omgegaan met de dood. Maar hoe zit het bij ons? Lieve mag een week lang over de schouders meekijken bij uitvaartcentrum Pues in Herent, een familiebedrijf dat al vier generaties lang voor onze doden zorgt. Al snel ontdekt Lieve hoe bevooroordeeld ze is. Het beeld dat ze krijgt van de begrafeniswereld strookt niet met het harde beeld in haar hoofd.

Last days: vanaf 4 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

geschreven op 21 augustus 2018
VRTNU VRTNU VRTNU