Spring naar inhoud

NIEUW: De tijd van ons leven

één

In De tijd van ons leven strijden Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham tegen de beste tijdrijders ter wereld, maar vooral tegen zichzelf, een half jaar lang. Kunnen zij zich, geruggesteund door de internationaal gerenommeerde experten van de KU Leuven, op zes maanden omvormen tot tijdrijders van een professioneel niveau? Hun onwaarschijnlijke doel: deelnemen aan het WK tijdrijden en niét als laatste finishen.

De tijd van ons leven is het relaas van de zes maanden durende onderneming van Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham. We kijken binnen in hun leven en krijgen te zien hoe ze dagelijks trainen, eten, slapen, ... .

Een proces dat al snel veel intensiever blijkt dan ze ooit hadden gedacht. Het leven als topsporter hakt in op hun lichaam en geest. Het gooit hun drukbezette leven en dat van hun gezin en omgeving helemaal overhoop.

Welke opofferingen vergt professioneel sporten van een atleet en zijn/haar omgeving? Hoeveel factoren hebben invloed op een topsportprestatie? En vooral: Hoe maakbaar is een topsporter?

Recreatieve fietser en ex-topatlete

Otto-Jan Ham is net de veertig gepasseerd, vader van drie en een fervente maar toch vooral recreatieve fietser. Hij onderneemt wat elke zondagse wielertoerist ooit wel eens gedacht heeft: “Als ik er alles voor doe en laat, kan ik dan écht goed worden? Zo goed als een profrenner? Misschien schuilt er diep in mij een echte topsporter?” Met zijn passie voor de koers hoopt hij zijn gebreken ruimschoots te kunnen compenseren.

Voor ex-topatlete Elodie Ouedraogo is de wielerwereld dan weer één grote blinde vlek. De laatste fiets waar ze op zat was degene die ze kreeg bij haar plechtige communie. Maar Elodie is gebiologeerd door de vraag wat ze dertien jaar na haar olympische gouden medaille nog kan presteren. Ze neemt haar oude topsportleven terug op en doet een gooi naar glorie in een totaal andere discipline.

De tijd van ons leven: vanaf 2 september elke donderdag om 21.25 uur op Eén en VRT NU.

geschreven op 29 juli 2021
VRTNU VRTNU VRTNU