Spring naar inhoud

Dwars door Frankrijk: les enfants de la patrie

één

Wat is er in hemelsnaam aan de hand in Frankrijk, tot voor kort ons ideale vakantieland?

Net voor de presidentsverkiezingen trok reporter Karine Claassen twee weken lang door ons buurland om er de temperatuur te meten. Het land heeft koorts, stelt ze vast, en staat voor grote veranderingen. In Dwars door Frankrijk: les enfants de la patrie toont Karine zes jonge mensen met een erg verschillende achtergrond. Allemaal generatiegenoten. Ze kennen elkaar niet, maar hebben één ding gemeen: elk van hen wil zijn of haar Frankrijk helpen of redden.

'Dwars door Amerika' was een roadtrip, ‘Enfants de la Patrie’ is dat niet. Het is een cross-montage van zes uitgesproken portretten, die elkaar aanvullen maar even vaak tegenspreken. De reportage Enfants de la Patrie is de gebarsten spiegel van de jongeren anno 2017 in Frankrijk.

Karine Claassen
Karine Claassen
<

Zes rake getuigen

We maken kennis met zes getuigen: een leraar, een kasteelheer, een landbouwer, een rapper, een dokter en een bokscoach. Frankrijk heeft bewogen jaren achter de rug: terroristische aanslagen, schandalen, grote sociale conflicten. In hoeverre zijn hun jonge levens daardoor getekend? En minstens even belangrijk: hoe denken ze in de toekomst weer te kunnen opveren?

Het zijn geen vrijblijvende ontmoetingen. De zes getuigen hebben de verandering aan den lijve gevoeld, in de stad en op het platteland, en getuigen daarover op een doorleefde manier. Soms boos, soms verdrietig, nooit onverschillig. Het is zes keer ‘du vécu’.

De makers

Karine Claassen en regisseur Jeremy De Ryckere maakten vorig najaar de bejubelde reportage Dwars door Amerika, naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen. Ook toen gingen ze luisteren naar wat gewone mensen over hun roerige land te vertellen hebben, zonder vooroordelen, zonder te oordelen ook.

Dwars door Frankrijk: les enfants de la patrie, woensdag 3 mei om 20.40 uur op Eén

geschreven op 21 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU