Spring naar inhoud

Dit is jouw voorjaar bij één

één

We zetten het nieuwe jaar in met steengoede Vlaamse fictie en verhalen die niemand onberoerd laten.

Beau Séjour

Maak je klaar voor een nieuwe brok spanning en mysterie op zondagavond, want vanaf 31 januari is het tweede seizoen van Beau Séjour te zien op Eén. Gewezen marinecommandant Maurice Teirlinck wil te weten komen waarom hij hier nog steeds ronddwaalt en niet in vrede mag rusten. Is hij nog hier om een reden? De plaats delict heet nog steeds Beau Séjour, alleen is dat nu niet de naam van een hotel maar van een zeilboot.

De reeks speelt zich deze keer af in Zeebrugge, en kent een topcast met naast Gene Bervoets in de hoofdrol ook Lize Feryn, Emilie De Roo, Katelijne Verbeke, Greet Verstraete, Tom Vermeir, Sam Louwyck, Titus De Voogdt en Janne Desmet.

Vanaf 31 januari elke zondag om 20.45 uur.

Gemaakt in 2020

Met We moeten eens praten, LEEF, Lockdown en De Shaq hebben we vier verrassende fictieseries van eigen bodem voor je gemaakt. Vlaams talent schittert in deze korte reeksen, vers gemaakt in 2020 - geen evident jaar, maar wel één waaruit veel creativiteit voortkwam. Elk van de vier reeksen staat volledig op zichzelf en heeft een eigen stijl, eigen verhaal en een eigen cast met grote namen als Michaël Pas, Matthias Schoenaerts, Veerle Baetens en Clara Cleymans, die schitteren naast nieuw talent.

Sinds 4 januari één reeks per week, van maandag tot en met donderdag telkens om 21u30.

Reizen Waes Vlaanderen

Geen verre reizen in 2020. Dat geldt natuurlijk ook voor Vlaanderens bekendste avonturier, Tom Waes. Maar Tom blijft niet bij de pakken zitten en maakt al snel van de nood een deugd. In Reizen Waes: Vlaanderen gaat Tom de uitdaging aan. Hij zoekt uit of hij ook dicht bij huis avonturen kan beleven, zoals hij dat al jaren in het buitenland doet.

Elke zondag om 20u05.

1 jaar gratis

Vorig jaar werd de succesformule helemaal opgefrist en nieuw leven ingeblazen, met Thomas Vanderveken als nieuwe spelleider. Dit seizoen blijft het basisconcept hetzelfde: een bikkelharde afvalkoers vermomd als gezellige quiz.

1 jaar gratis start met zestien kandidaten, waarvan er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er één winnaar overblijft. Die winnaar krijgt het netto­jaarloon van de meest verdienende deelnemer. Voor de deelnemers is mensenkennis minstens even belangrijk als quizkennis, want zij moeten hun medekandidaten goed kunnen inschatten.

Vanaf donderdag 14 januari om 20u40.

Later dit voorjaar

De Kemping

Negen jongeren starten samen met Tijs Vanneste vanuit het niets een camping op en baten die uit. Elk van deze jongeren raakt moeilijk aan werk of kan moeilijk werk houden. De oorzaken en persoonlijke verhalen zijn divers: schooluitval, gedragsstoornis, een beperking, verslavingsprobleem, migratie-achtergrond, armoede of bijzondere jeugdzorg.

De jongeren krijgen de verantwoordelijkheid over de camping zelf in handen en beslissen alles mee. Twee maanden lang engageren ze zich voor dit bijzondere project: ze bouwen campingplaatsen, poetsen dagelijks douches en toiletten, organiseren bingo- en pétanquewedstrijden, en moeten honderden kampeerders tevreden stellen. En ze moeten vooral leren om met elkaar samen te werken en individuele verantwoordelijkheid op te nemen. Tijs Vanneste, die tien jaar lang les gaf in het buitengewoon onderwijs, coacht hen en reikt hen de broodnodige bagage en werkervaring aan om zich later op de arbeidsmarkt te kunnen smijten.

De wonderjaren

Opvoeden, dat doen alle ouders met vallen en opstaan. Sommigen doen het zoals hun eigen ouders, anderen met het advies van een hulpboek of gewoon op buikgevoel. Bij iedere centimeter die kinderen groeien komen ook nieuwe vragen: Hoe krijg je slechte eters toch aan de groenten? Wat moet je doen als je kinderen vaak ruzie maken? In het nieuwe De wonderjaren gaan Siska Schoeters en Dieter Coppens aan de slag met al die vragen rond opvoeding.

Dieter en Siska gaan op verkenning bij ouders, vragen advies bij experts en zetten experimenten op met baby’s, pubers of met hele gezinnen. Samen met een bekende moeder, vader of andere gasten praat het duo nadien door over de resultaten van hun onderzoek.

Dwars door de Middellandse Zee

Na Rond de Noordzee trekt Arnout Hauben Dwars door de Middellandse Zee, van west naar oost, van Gibraltar naar Jeruzalem. Met aanstekelijk enthousiasme reist hij langs bekende en minder bekende eilanden en gaat hij op zoek naar het verhaal van de mensen die in en met de Middellandse Zee leven.

Naast een spannend reisverslag is de reeks ook een alternatieve geschiedenis van de moeder van alle zeeën, de bakermat van onze beschaving. In zijn gekende stijl laat Arnout heden en verleden moeiteloos in mekaar overvloeien. Ook deze keer krijgt Arnout het gezelschap van Philippe Niclaes achter de camera en Ruben Callens die de dronebeelden en het geluid verzorgt.

Dertigers

In het langverwachte derde seizoen van de populaire fictiereeks Dertigers wordt de vriendschap van de groep zwaar op de proef gesteld. Saartje heeft Pieter gedumpt en is zonder veel uitleg naar Londen vertrokken. De hele groep, en zeker Pieter, begrijpt er niets van. Maar dan duikt Saartje opeens op in Antwerpen. Kan ze de reden van haar plotse vertrek geheimhouden en zo haar afspraak met An nakomen?

Tinne en Bart hebben beslist om uit elkaar te gaan, maar net dan ontdekt Tinne dat ze zwanger is. Zal dit hun beslissing beïnvloeden? Alex en Elias daarentegen staan sterker dan ooit. Hun trouwfeest komt eraan, maar door de onverwachte zwangerschap van Tinne steekt hun kinderwens steeds feller de kop op. Nora en Hans groeien steeds meer naar elkaar toe, maar toch lijkt Nora te twijfelen. Zal het leeftijdsverschil tussen hen een eeuwige spelbreker blijven? En we hebben goed nieuws voor alle fans: dit seizoen zal niet het laatste zijn, want het net werkt momenteel aan het vierde seizoen van Dertigers.

Salah

De documentaire Salah vertelt het verhaal van Salah Adbeslam, van zijn jeugdjaren in een warm nest in Sint-Jans-Molenbeek, over zijn radicalisering, tot zijn aandeel in de bloederige terreuraanslag vijf jaar geleden. Stap voor stap neemt documentairemaker Eric Goens de kijkers mee in de onderhuidse wereld waar jihadistenleiders kleine criminelen rekruteren voor hun heilige oorlog. Salah Abdeslam was maar één van hen, maar hij werd het gezicht van het kwaad.

Zorgen voor mama

In het nieuwe Zorgen voor mama praat Kristel Verbeke met zes moeders die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven. Zes moeders die het beste willen voor hun kind(eren), maar voor wie het niet simpel is om dat te kunnen geven.

Kristel praat met hen over het oordeel van de buren, vrienden of familie, het verleden dat ze maar moeilijk kunnen loslaten, over hoe ze zich constant moeten aanpassen om te overleven en erbij te horen. Maar ook over hoe sterk ze zijn. De problemen oplossen lukt niet op één, twee, drie. Maar Kristel luistert naar hen en probeert hen samen met twee ervaren experten een extra duwtje in de rug geven.

#weetikveel

Er zijn zo van die zaken waar je over hoort, waar je over leest, die je dagelijks gebruikt of die je dagelijks doet … maar waar je eigenlijk zo goed als niets van afweet. Gebaseerd op en geïnspireerd door het succesvolle gelijknamige Radio 1-programma en de populaire podcast gaat presentator Kobe Ilsen in het nieuwe #weetikveel op zoek naar toffe en verrassende weetjes over die boeiende onderwerpen. Zo kruipt Kobe in de Senaat door een geheime tunnel waar zelfs mensen die al 20 jaar in het gebouw werken het bestaan niet van afwisten. Hij bezoekt ook een ultrageheim datacentrum waar men volop bezig is aan de uitbouw van het 5G-netwerk in België - is die straling niet schadelijk voor onze gezondheid?

Elke aflevering bespreekt Kobe een onderwerp met een expert ter zake. Die geeft duiding, weerlegt clichés en werpt nieuwe vragen op. In korte reportages onderzoekt, bekijkt en ondergaat Kobe het onderwerp verder. Op het einde van elke aflevering draait Kobe de rollen om en wordt hij ondervraagd door de expert: weet hij veel - of niet? Ieder onderwerp wordt vanuit elke mogelijke invalshoek bekeken. Altijd met een open, positieve en nieuwsgierige blik.

Twee tot de zesde macht

Twee tot de zesde macht is terug, en presentator Jeroen Meus ontvangt opnieuw een fantastische BV-supermacht die het opneemt tegen sympathieke duo’s onbekende Vlamingen. Onder andere Jeroom, Philippe Geubels, Ingeborg, Rik Verheye en Tom Waes quizzen mee, en ook nieuwkomers Joke Emmers, Dieter Coppens, Pedro Elias, Wesley Sonck, Rani De Coninck en Jeroen van Koningsbrugge schuiven voor het eerst aan de quiztafel aan.

Dit seizoen pakken we uit met een volledig nieuwe ronde: ‘De foto’. In ‘De foto’ staan alle antwoorden op de quizvragen op een foto. Kunnen de kandidaten de antwoorden vinden, terwijl de tegenstander op de loer ligt? Elke aflevering van Twee tot de zesde macht wordt ook dit seizoen opgehangen aan een speciaal thema, zoals 'Tijdreizen', 'Spionage' en 'Royalty'. Kortom: tien gloednieuwe afleveringen van de klassieker Twee tot de zesde macht, boordevol fijne gasten, quizvragen, wist-je-datjes en humor.

Buurman, wat doet u nu?

In deze nieuwe reeks van Buurman, wat doet u nu? gaat Cath Luyten op bezoek bij zes Vlaamse iconen uit het collectieve geheugen die iedereen wat uit het oog verloren is. Zes boeiende persoonlijkheden die de afgelopen decennia kleur gaven, zes fascinerende figuren van wie Cath zich oprecht afvraagt hoe het nog met hen gaat.

Buurman, wat doet u nu? staat dit vijfde seizoen dus vooral voor: hoe gaat het nog met u? Een vraag waarmee Cath Luyten mag aankloppen bij onder meer steractrice Sien Eggers, motorcrosslegende Stefan Everts, en acteur Benny Claessens. Eén voor één ontvangen ze Cath twee dagen lang om haar onder te dompelen in hun persoonlijke en professionele bestaan.

DNA Nys

Dit voorjaar brengt Eén een nieuwe aflevering van DNA Nys. Thibau Nys beleeft zijn eerste seizoen bij de beloften. Die rijden vaak samen met de profs, dus is het ook de eerste krachtmeting met de grote jongens. Een moeilijk seizoen wordt verwacht.

Hoe gaat Thibau als veelvoudig winnaar bij de jeugd om met de veel grotere tegenstand en dus allicht ook mindere resultaten? En uiteraard heeft ook corona een grote invloed op het leven van Thibau en Sven. Hoe bereiden zij onder druk van het virus zich voor op de belangrijke wedstrijden zoals het Belgisch Kampioenschap en Wereldkampioenschap in eigen land?

De klas

In dit buitengewone schooljaar keert ook De klas terug op Eén. Zes bekende Vlamingen geven les over een thema dat hen nauw aan het hart ligt, aan een groep leerlingen uit het vijfde middelbaar. Onder andere Imke Courtois, An Lemmens, Dieter Coppens en Bart Peeters gaan op zoek naar wat er leeft bij de jongeren en hoe ze zich voelen in deze complexe tijden.

Want: je mond bedekken is niet gelijk aan je mond houden. Ook nu praten de jongeren honderduit over wat hen bezig houdt in deze bizarre tijden.

Radio Gaga

Joris Hessels en Dominique Van Malder halen in 2021 hun zelfgebouwde mobiele radiostudio opnieuw van stal voor een minireeks van het human interestprogramma Radio gaga – dit keer bij Eén. Ze willen iedereen die zich het voorbije jaar ingezet heeft in de zorgsector, een hart onder de riem steken. Ze trekken voor dit speciale seizoen naar twee plekken aan ‘het front’: het UZ Gent, een van onze grootste ziekenhuizen en WZC Damiaan, het grootste woonzorgcentrum van ons land.

Al blijven ze op een veilige afstand, toch luisteren Joris en Dominique met meer warmte dan ooit naar de verhalen van al wie een plaatje komt aanvragen. Samen met personeel, patiënten, residenten en familie maken Joris en Dominique hyperlokale radio, met verhalen die balanceren tussen vreugde en verdriet, tussen humor en ontroering.

Waar is Mark?

Begin jaren 2000 werd Lidewij Nuitten (bekend van de rubriek ‘Mijn Straat’ in Iedereen beroemd) verliefd op Mark, een jongen die ze ontmoette op een voetbalkamp in de Hoge Rielen in Kasterlee. Ze waren beiden acht en gooiden kusjes naar elkaar vanuit hun stapelbedjes. Ondertussen is het twintig jaar later en vraagt Lidewij zich af wat er van haar eerste jeugdliefde geworden is.

Het enige wat ze zich herinnert, is dat Mark een donkere huidskleur had en dat hij geadopteerd was - maar dat is voor Lidewij genoeg om een heuse zoektocht te starten naar de jongen die ooit haar hartje deed zingen. In die zoektocht ontmoet ze niet alleen mensen die haar dichter bij haar Mark proberen te brengen, maar hoort ze ook verschillende verhalen over adoptie. Waar is Mark? is een ontwapenende zoektocht naar liefde en brengt tegelijkertijd het verhaal van kinderen die in de jaren 80 en 90 naar België werden gebracht voor een zogezegd betere toekomst.

Bart De Wever

In deze driedelige docureeks volgt reporter Petra De Pauw een jaar lang NVA-kopstuk en Antwerps burgemeester Bart De Wever op de voet, zowel professioneel als privé. Hij is een topspits in de Belgische politiek, geliefd maar ook gehaat - maar altijd minstens gewaardeerd. Maar waar komt die controverse vandaan? Registrerend, observerend en vragend tracht Petra te weten te komen wie Bart De Wever werkelijk is. Vanwaar komt zijn politieke energie en wat doen bijna 25 jaar inzet, passie, tegenkanting en lof met hem en zijn omgeving?

Het enige wat op voorhand vaststond, was dat Bart De Wever vijftig jaar werd. De rest van 2020 was bij aanvang een groot vraagteken. Uit het niets schudde corona alle kaarten door elkaar en werd 2020 misschien wel het moeilijkste jaar uit zijn politieke leven. Het werd een jaar waarin weinig te winnen viel. Zouden N-VA en hijzelf deel uitmaken van de nieuwe federale regering? Zou hij voorzitter blijven van de partij of zou hij na vijf termijnen beslissen om de fakkel door te geven? Petra mocht alles vragen en hij beloofde eerlijk te antwoorden, ook op de lastige vragen. Het levert een ongeziene inkijk op in het hoofd van Bart De Wever, hoe hij denkt, werkt en voelt.

En toen was het stil

22 maart 2016 - toen gebeurde wat niemand had gedacht, maar waar iedereen voor vreesde: een aanslag in Brussel, het hart van België, die de hele wereld en alle Belgen in de ziel trof. Nadien: een verpletterende chaos, en een oorverdovende stilte. Vijf jaar na de feiten blikt fotografe Lieve Blancquaert in de driedelige docureeks En toen was het stil terug.

Die dag liet op iedereen een grote indruk na en kan niet vergeten worden. Daarom legt Lieve ingrijpende levensverhalen vast in portretten. Ze fotografeert en portretteert vijf getuigen die elkaar niet kennen, maar één iets gemeen hebben: allemaal waren ze daar, op de plek waar de bommen afgingen. Samen met hen gaat ze terug in de tijd. Wie waren deze mensen voor, tijdens en na de aanslagen? Ze delen hun verhaal: het verhaal van hun leven voor, tijdens en na 22 maart 2016. En toen was het stil is een reeks met stille portretten die hard binnenkomen, als herdenking van de aanslagen en als eerbetoon voor alle slachtoffers, nabestaanden en zorgverleners.

30 jaar F.C. De Kampioenen

Met de dertigste verjaardag van F.C. De Kampioenen net achter de rug blikken we dit voorjaar terug op de populairste voetbalploeg van het land in een bijzondere documentairereeks.

Van de eerste aflevering op 6 oktober 1990 tot de kerstspecial op 25 december 2020, de Kampioenen houden het al dertig jaar lang uit. Tijd dus om met alle betrokkenen de balans op te maken en een antwoord te vinden op de prangende vragen als: Waarom zijn de kampioenen geen veldrijders? Was Jacques Vermeire geen betere cafébaas geweest, en Carry Goossens geen betere garagist? Waarom zet BTW nooit konijn op het menu? Alle antwoorden op deze en nog veel gewichtigere vragen, dit voorjaar in de vierdelige bijzondere docureeks.

Flikken Maastricht

Later dit voorjaar kan je kijken naar het dertiende seizoen van Flikken Maastricht. De relatie tussen rechercheurs Eva van Dongen (Angela Schijf) en Floris Wolfs (Victor Reinier) staat zwaar onder druk: de verslaving van Eva leidt tot wantrouwen tussen de twee. Een clubje van corrupte machtige mensen binnen Justitie houdt zich met illegale zaken bezig, en hierbij vallen slachtoffers. Eva en Floris proberen de verantwoordelijken te vinden, maar stoten op allerlei muren. Kunnen ze de schuldigen vinden zonder hun eigen positie in gevaar te brengen?

Vaste waarden

De dagelijkse programma’s Dagelijkse kost, Blokken, Het journaal, Het weer, Iedereen beroemd en Thuis blijven op post. Ook Pano keert elke woensdag terug op Eén.

geschreven op 12 januari 2021
VRTNU VRTNU VRTNU