Spring naar inhoud

Dit is jouw voorjaar bij één

één

2020 komt eraan dus bereiden wij ons voor op het voorjaar. Hier ontdek je wat je allemaal mag verwachten op Eén.

1 jaar gratis

Vanaf 4 januari kan je elke zaterdag om 20.45 uur kijken naar een nieuw seizoen van de legendarische quiz 1 jaar gratis. Van 2001 tot 2008 was de reeks een van de populairste quizprogramma’s in Vlaanderen. Elf jaar later wordt de succesformule helemaal opgefrist en nieuw leven ingeblazen door Thomas Vanderveken.

Het basisconcept blijft hetzelfde: een bikkelharde afvalkoers vermomd als gezellige quiz. 1 jaar gratis start met 16 kandidaten waarvan er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er één winnaar overblijft. Die winnaar krijgt het netto­jaarloon van de meest verdienende deelnemer.

Tussen oorlog en leven

In Tussen oorlog en leven neemt Rudi Vranckx elke week twee boeiende Vlamingen mee naar 'zijn' oorlog. Met Joris Hessels en Dominique Van Malder (Radio Gaga) reist hij naar Irak, met actrice Katrien De Ruysscher (Thuis) en acteur Geert Van Rampelberg (Salamander) naar Somalië, en met Radio 2-presentatrice Cathérine Vandoorne (De Madammen) en ondernemer Wouter Torfs naar Afghanistan. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi Vranckx dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden. Vanaf maandag 6 januari om 20.40 uur op Eén en VRT NU.

100 dagen

Het nieuwe 100 dagen volgt tien jongeren tijdens hun laatste dagen op de middelbare school. Een periode waarin ze keuzes moeten maken en stilaan hun eigen pad gaan uitstippelen. Dagen van onbezorgd feesten, maar ook vol twijfels. De reeks toont de leefwereld van de generatie die nu aan de deur staat te kloppen. Hoe kijken zij naar de wereld, hun leven en hun toekomst? Vanaf 6 januari elke maandag om 21.30 uur.

Dertigers

Dertigers, de reeks over het leven van zes vrienden in Antwerpen, is vanaf 6 januari weer te zien op Eén. Van maandag tot en met donderdag kan je rond 22.05 uur kijken hoe het gaat met Saartje, Alex, Pieter, Tinne, Bart en Nora. De reeks pikt de draad weer op na vorig seizoen. Wat is er van Pieter en Saartje geworden na die kus in de lift? Zijn ze gewoon vrienden gebleven of is er meer?

Zie mij graag

Vanaf 7 januari is Zie mij graag elke dinsdag om 20.40 uur terug. Anna, Nicole, Sas, Gunter en Ben botsen op heel wat relationele problemen. Anna (Alejandra Theus) gaat na drie maanden bij haar twintig jaar oudere vriend Jean-Philippe (Warre Borgmans) inwonen. Hij is chirurg, weduwnaar, en heeft een zestienjarige dochter Eva (Annabet Ampofo). Anna wil de beste plusouder zijn, maar het nieuw samengesteld gezin neemt geen goede start. Ook voor Anna’s ex Ben (Stan van Samang) en Sien (Sanne Samina Hanssen) zal alles veranderen: zij verwachten hun eerste kindje. De pasgeboren baby zet hun relatie al snel onder druk.

Politie 24/7

Het nieuwe seizoen van Politie 24/7 is vanaf 7 januari elke dinsdag om 21.30 uur te zien. Het geeft een inkijk in de werking van verschillende kantoren en afdelingen van het grootste politiekorps van België: Politiezone Antwerpen.

Op één

Vanaf 8 januari zoekt Kobe Ilsen elke woensdag om 20.40 uur naar antwoorden op heel wat van onze huidige bezorgdheden in het tweede seizoen van Op één. Krijgen we later voldoende pensioen? Is er nog gezonde lucht in België? Loopt er straks nog water uit onze kraan? Kortom: zijn we eigenlijk goed bezig in België, en wat kunnen we leren van andere landen? Met al die vragen trekt Kobe nieuwsgierig voorbij onze landsgrenzen om te kijken en te vergelijken.

Over water

Vanaf 12 januari kan je elke zondag om 21.00 uur naar het tweede seizoen van de psychologische dramareeks Over water kijken. De reeks speelt zich opnieuw af tegen de achtergrond van de stad Antwerpen en de haven. John (Tom Dewispelaere) wordt na enkele maanden vrijgelaten uit de gevangenis en stapt buiten in een nieuwe wereld. Marjan (Natali Broods) is bij hem weg, Ella (Evgenia Brendes) werd zwanger en Barry (Jeroen Perceval) ontwaakte uit coma. In de gevangenis kickte John af van de drank, maar zijn nieuwe verslaving is minstens even sterk: macht.

DNA Nys

Voor de derde winter op rij geeft DNA Nys een blik achter de schermen bij de bekendste veldritfamilie van het moment: de familie Nys. Oud-veldrit kampioen Sven beleeft vanop de eerste rij de prille stappen in de carrière van zijn zoon Thibau. Die is nu tweedejaars junior, een jaar waarin verwacht wordt dat hij zowat alles zal winnen. Maar lukt hem dat ook? En hoe gaat hij met die druk om? Hoe reageert hij op de steeds groter wordende aandacht? Naast de sportieve kant geeft de docureeks ook een inkijk in hun privéleven. DNA Nys: vanaf 15 januari elke woensdag om 21.30 uur op Eén.

Later dit najaar op Eén

Down the road

Dit voorjaar vertrekt Dieter Coppens in het nieuwe seizoen van Down the road op avontuur met medebegeleidster Saar en met zes jonge volwassenen met het syndroom van down. Sophie, Brenda, Gitte, Jaimie, Stijn en Peter maken samen met Dieter en Saar de reis van hun leven. Ze verleggen hun grenzen tijdens een roadtrip van drie weken, helemaal van het platteland van Spanje tot in de woestijn van Marokko.

GR5

In de nieuwe psychologische roadthriller GR5 besluiten vier vrienden om het Grote Routepad nummer 5, een wandelroute van 2.000 kilometer lang doorheen Europa, af te wandelen ter herdenking van hun vriendin Lisa. Zij verdween vijf jaar geleden tijdens haar tocht langs datzelfde pad. De tocht zal de vier twintigers voorgoed veranderen. De hoofdrollen worden gespeeld door oa. Boris Van Severen, Violet Braeckman, Saïd Boumazoughe, Lucas Van den Eynde en Viv Van Dingenen.

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen

In de driedelige special Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen trekt Arnout Hauben 75 jaar na de bevrijding van Vlaanderen opnieuw ten oorlog. Hij brengt het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog. Arnout gaat op reis in eigen land en treedt in de voetsporen van onze bevrijders. Onderweg spreekt hij in zijn gekende stijl met de allerlaatste getuigen van de oorlogsjaren en vertelt hij bekende en minder bekende verhalen uit die periode.

De columbus

Wim Lybaert haalt dit voorjaar De columbus weer van stal. Zonder plan trekt hij samen met zijn gast de wijde wereld in. Onder andere Lieven Scheire, Ingeborg Sergeant en Maaike Cafmeyer zijn dit seizoen Wims co-piloten richting het onbekende. Reis mee met De columbus en laat je verrassen door het avontuur van het onbekende.

First dates

Dit voorjaar opent het First dates restaurant, waar romantiek op het menu staat, handen en harten elkaar raken, en vonken vuur kunnen geven. Vrijgezellen uit heel Vlaanderen wagen hun kans in een blind date op restaurant. Ze zijn zorgvuldig gekoppeld, maar daarna is het aan hen. Gastheer Patrick, barman Bram en serveersters Leena en Katelen staan de vrijgezellen bij met goede raad en bieden een luisterend oor.

Dierendokters 24/7

In het tweede seizoen van Dierendokters 24/7 ontdek je nieuwe verhalen van studenten, dierenartsen en dieren uit de faculteit Diergeneeskunde. Er werd gefilmd in de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke, waar jaarlijks ongeveer 20.000 dieren behandeld worden. Bijna 2.000 studenten volgen er de zware opleiding tot dierenarts. Een bijzondere mix van verhalen die zorgt voor veel humor, spanning en emotie.

Tom fietst

In het nieuwe Tom fietst ontmoet wielerheld Tom Boonen inspirerende mensen die op hun eigen manier de fiets gebruiken om de wereld beter te maken. Van Carlos in Guatemala, die fietsen ombouwt tot handige huishoudapparaten, over Jessica in Amerika die fietstochten organiseert om veteranen met een post-traumatisch stresssyndroom terug op de been te helpen. Voor elk van hen is de fiets het middel om vooruit te gaan.

Twee tinten grijs

In de reality-reeks Twee tinten grijs onderzoeken Pascal Braeckman, de bekendste klankman van Europa, en Jan Van Eyken, gitarist bij de Kreuners, acht weken lang hoe hun leven eruit kan zien na hun pensioen. Jan en Pascal zijn al jaren goeie vrienden. Wat blijft er nog over na hun pensioen: het zwarte gat? Jan en Pascal zoeken uit hoe andere mensen dat probleem hebben aangepakt.

Twee tot de zesde macht

Twee tot de zesde macht viert in het nieuwe decennium zijn zevende seizoen. Quizpresentator Jeroen Meus wordt vergezeld van een BV- supermacht waaronder Tom Waes, Jeroom, Frances Lefebure en Philippe Geubels. Deze supermacht neemt het op tegen duo’s van onbekende Vlamingen.

Raymond!

Raymond van het Groenewoud wordt binnenkort zeventig jaar, en dat kunnen wij niet zomaar laten voorbijgaan. Wij vieren de Vlaamse muzikant met de driedelige documentaire Raymond!. Raymond viert niet alleen zijn verjaardag, maar ook een halve eeuw carrière als Nederlandstalige rocker en liedjesdichter. Hij is nog niet toe aan stoppen, maar een terugblik op zijn leven en carrière, dat zag hij wel zitten. Dat doet hij samen met tal van mensen die een grote rol hebben gespeeld in zijn persoonlijk en professioneel leven. Er zit ook veel muziek in de reeks, niet in het minst door de unieke samenwerkingen met artiesten van Zwangere Guy tot Golden Earring. Ze brengen samen Raymonds gevierde songs tot leven op plekken met betekenis.

Is er een dokter in de zaal?

Is er een dokter in de zaal? is terug. Philippe Geubels en dokter Sofie Lemmens buigen zich opnieuw over de zin en onzin van de medische wereld. Maar dit seizoen gaat Philippe nog een stapje verder. Elke week stelt Philippe zijn eigen lichaam ter beschikking van de medische wetenschap en laat hij zich onderzoeken: van zijn vetpercentage over zijn longinhoud tot zijn IQ. Samen met onder andere Jeroen Meus, Alex Agnew en Maaike Cafmeyer komen we te weten hoe Philippe eraan toe is. En hoe we gelukkig – of ongelukkig – oud kunnen worden.

Kinderwens

In het nieuwe Kinderwens gaat Leen Dendievel op persoonlijke zoektocht naar het waarom van een kinderwens. Waarom willen de meeste mensen kinderen? En waarom Leen zelf niet? Leen is een jonge, getrouwde vrouw met een gelukkige jeugd en een goede carrière. Toch wil ze geen kinderen. Ze voelt wel een enorme sociale druk om aan kinderen te beginnen. “Ben ik egoïstisch omdat ik geen kinderen wil? Zal ik er nog spijt van krijgen? Wat krijg je terug van een kind dat het zo hard de moeite waard maakt? Ligt het enkel aan mij of zijn er nog zielsgenoten zoals ik: mensen die heel graag kindjes zien, maar er zelf geen op de wereld willen zetten?”

Leen praat met experten en ervaringsdeskundigen over het waarom van een kinderwens. Ze praat vrijuit over alle tegenstrijdige gevoelens die er bij horen. Wat als je het niet voelt? En wat als je wel een kinderwens voelde, maar het ouderschap niet geworden is wat je dacht?

De ronde 103

Voor de start van de Ronde van Vlaanderen blikken we in de special De ronde 103 terug op de editie van 2019. Ploegwagens, jury-wagens en moto’s, de regie en de techniek, de persverantwoordelijken Guy en Willy, ex-coureur Léon van Bon... Samen met alle commentatoren vertellen zij het verhaal van De ronde 103.

De MIA’s

Kruis 6 februari al maar in de agenda aan: die avond worden de Music industry awards (MIA’s) weer uitgereikt in een fenomenale show gepresenteerd door Steven Van Herreweghe in Paleis 12, live te volgen op Eén. Voor deze 13e editie van de MIA's zijn er maar liefst 39 groepen of artiesten genomineerd in 18 categorieën.

Dagelijkse programma’s

Natuurlijk staan vanaf januari ook Dagelijkse kost, Blokken, Het journaal, Iedereen beroemd en Thuis weer op post. Later dit voorjaar keert Danira Boukhriss terug met een nieuw seizoen van de talkshow Vandaag.

geschreven op 19 december 2019
VRTNU VRTNU VRTNU