Spring naar inhoud

Coronabestendige Vlaamse fictie

één

Coronabestendige fictie

Verschillende sectoren kreunen onder de coronamaatregelen en worden gedwongen nieuwe alternatieven te vinden. Zo ook de audiovisuele sector.

Een heleboel opnames van verschillende reeksen liggen al eventjes stil. De trouwe Eén-kijker moet al een tijdje verder zonder Thuis, terwijl andere publieksfavorieten zoals Blokken gelukkig aangepast konden doorgaan. En dat aangepast, dat lijkt voor de komende tijd ons nieuwe normaal te worden. Daarom gaan we op zoek naar coronabestendige fictie.

Vier nieuwe minireeksen

De Vlaamse productiehuizen blijven niet bij de pakken zitten. De quarantaine heeft bewezen een vruchtbare creatieve periode te zijn waarin veel coronaproof ideeën naar boven kwamen. Dit was dan ook de inspiratie om aan het einde van dit jaar vier mini-fictiereeksen te programmeren. Bij drie van de vier reeksen gaat het om vier afleveringen per serie van ongeveer 25 à 30 minuten.

Lockdown

Eén van de vier reeksen wordt Lockdown: een minireeks in de bezoekersruimte van een gevangenis, een idee van regisseurs Gilles Coulier (bekend van o.a. De dag) en Maarten Moerkerke (o.a. De bende van Jan De Lichte en De luizenmoeder). Productiehuizen Lecter Scripted Media en De Wereldvrede zullen hier hun schouders onder zetten.

De reeks vertelt twaalf op zichzelf staande verhalen van telkens twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte. Zo worden zij van elkaar, en van elkaars wereld gescheiden. De tien minuten durende afleveringen worden geregisseerd door twaalf verschillende regisseurs - zes mannelijke en zes vrouwelijke - met elk een eigen schrijver en crew, en worden opgenomen in één identieke, coronaproof setting. Zo zullen dus twaalf regisseurs, twaalf schrijvers en twaalf crews de handen in elkaar slaan voor dit project. Elk kortverhaal van Lockdown zal dan zo zijn eigen stijl en toon hebben.

Enkele van de regisseurs die zullen bijdragen aan de reeks zijn Kaat Beels (o.a. Beau Séjour), Michaël Roskam (o.a. Rundskop) en Jan Eelen (o.a. Het Eiland).

Er volgen nog drie andere reeksen waarvoor samenwerkingen worden opgezet met Vlaamse productiehuizen.

geschreven op 25 mei 2020
VRTNU VRTNU VRTNU