Spring naar inhoud

Black Lives Matter

één

Op 25 mei 2020 wordt George Floyd - een zwarte man - gedood door de politie. Negen minuten lang houdt een agent zijn knie op de mans keel, die verwoed smeekt om daarmee op te houden. 'I can't breathe' zijn zijn laatste woorden.

De weken ervoor werden ook Ahmaud Arbery en Breonna Taylor neergeschoten. De ene door twee mannen die vonden dat Arbery leek op iemand die verdacht werd van inbraken in de buurt, de andere door de politie die haar huis was binnengevallen. Het was nacht, ze sliep. Het was het verkeerde huis. De moord op George Floyd was de druppel die de emmer deed overlopen.

Black Lives Matter

Protestacties, opstanden, het hele land kwam in beweging. COVID-19 of niet, het was tijd om die andere pandemie te bestrijden die Amerika in zijn greep houdt: racisme. De beweging verspreidde zich als een lopend vuurtje over de hele wereld. Overal komen mensen samen met één boodschap: Black Lives Matter.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen, kan je via VRT NU opnieuw kijken naar Oh, Baltimore! en Vranckx: Zwart bloedt.

Oh, Baltimore!

Deze documentairefilm van cameraman-regisseur-producer Koen Soete en Amerika-correspondent en reporter voor VRT NWS Björn Soenens vertelt het verhaal van Baltimore, Maryland. Bijnaam: Bodymore, Murderland. Een van de meest gesegregeerde steden van Amerika. Waar zwarte Amerikanen elke dag moeten scharrelen om rond te komen. 300 moorden per jaar, op een bevolking van 600 000.

Tienduizenden huizen in Baltimore staan leeg en dichtgetimmerd. De politiecommissaris moest onlangs opstappen na belastingfraude. Een pak agenten in de stad zijn door en door corrupt en zijn geschorst en veroordeeld.

Baltimore stond dagenlang in rep en roer in april 2015, toen de politie Freddie Gray oppakte in het verpauperde West-Baltimore. Gray stierf een week later aan zijn verwondingen. Baltimore is ook de stad waar Tyrone West stikte en stierf bij zijn arrestatie na een verkeerscontrole.

Baltimore: waar oost en west lijken op een oorlogszone in derdewereldgebied: drugs, bendegeweld, armoede en dakloosheid. Eén op de 200 inwoners heeft geen dak boven het hoofd.

Op het puin van deze stad is er ook hoop. Kleine helden die het verschil maken. Pamela Curtis, die haar kinderen en haar buurt tegen de drugs beschermt. Politiecommissaris Melvin Russell, die als agent in de moeilijke buurten gaat luisteren, en mensen samenbrengt. Christina Flowers, die de daklozen een huis en een tweede kans biedt. Tawanda Jones, die strijdt tegen politiegeweld. Kwame Rose, die de scherpste analyse maakt - al rappend -van hoe het is om zwart te zijn in Amerika. Langzaam, tergend langzaam, herrijst Baltimore uit zijn as.

Vranckx: ZWART BLOEDT

Wat nu gebeurt in Amerika, komt niet onverwacht. De steden die nu in brand stonden, waren toen al aan het smeulen. Dat merkte Rudi Vranckx toen hij er enkele jaren geleden op reportage was.

In de buitenwijken van de Amerikaanse grootsteden broeit iets dat wij in Europa zelf ook maar al te goed kennen. De Brusselse concentratiewijken en de Parijse banlieues zie je daar in de vorm van echte getto's op de maat van steden.

Jongeren groeien op zonder ouders en zonder toekomst. Ze zwerven maar wat rond door de straten, raken aan de drugs, en belanden daardoor al te makkelijk in de kleine en grotere criminaliteit. Vaak zijn ze al tienerouders wanneer ze achter de tralies belanden, kunnen ze vervolgens hun kinderen niet opvoeden... en dan herhaalt de hele cyclus zich.

Zowel bij ons als in de VS vervreemden die jongeren in snel tempo van een samenleving die geen plaats voor hen lijkt te hebben, een proces dat hand in hand gaat met een diepgeworteld gevoel van wantrouwen tegenover het symbool bij uitstek van die samenleving: de politie. Hun huidskleur verschilt, net als de achterliggende oorzaken van hun problemen, maar de problemen zelf lijken wel erg goed op elkaar.

Drie Amerikaanse kleine helden proberen uit alle macht die vicieuze cirkel te doorbreken. In Baltimore bouwde Ericka Alston, zelf ooit een tienermoeder en drugsverslaafde, een wassalon uit tot een dagcentrum waarin ze kinderen opvangt die anders op straat zouden belanden. En ze helpt drugsverslaafden in een afkickcentrum. Michael Brown Sr. moest vier uur lang toekijken terwijl zijn zoon dood op straat lag, doodgeschoten door de politie. Hij probeert de jeugd van Ferguson, St.-Louis, nu uit alle macht te behoeden voor hetzelfde lot. En in Brooklyn, New York, richtte Pat Russo een boksschool op die risicojongeren een positief doel geeft in het leven. O ja, Pat is blank. En een voormalige politieman. Kunnen wij iets opsteken van hun werk?

Vranckx: Zwart bloedt wordt ook zaterdag 06 juni uitgezonden om 20u10 op Canvas.

Taboe: mensen met een andere huidskleur

Philippe Geubels maakte voor zijn programma Taboe een aflevering rond mensen met een andere huidskleur. Hij ging met hen in gesprek en speelde daarna een comedyvoorstelling over huidskleur.

geschreven op 06 juni 2020
VRTNU VRTNU VRTNU