Spring naar inhoud

Binnenkort: documentaire 'De zomer van '69'

één

Over de meest legendarische 24 uur van vorige eeuw

Op zondag 21 juli kan je kijken naar de documentaire De zomer van '69, die een reconstructie maakt van de meest legendarische 24 uur van de vorige eeuw en ook inzoomt op andere grote gebeurtenissen van dat jaar.

Het is op 20 juli 2019 exact 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn allereerste Ronde van Frankrijk won. Het was toen 30 jaar geleden dat er nog eens een Belg, Sylvère Maes, hem dat voorgedaan had. Een andere straffe prestatie van 20 juli 1969: Neil Armstrong zette met Apollo 11 als eerste mens voet op de maan.

Maar ook op andere dagen was 1969 een wonderjaar. Zowel op sportief als op muzikaal vlak, zowel in België als wereldwijd. Het was het jaar van Woodstock Three days of peace and music, de Bed-in van John Lennon en Yoko Ono in de Hilton van Amsterdam, de eerste vlucht van de Concorde, en het allerlaatste publieke optreden van de Beatles op het dak van de Apple Records Studio. Tot slot werd in 1969 in België de BTW ingevoerd en opende Koning Boudewijn plechtig de Kennedytunnel in Antwerpen.

De zomer van '69 brengt de verhalen van 1969 via exclusieve getuigenissen en anekdotes en maakt gebruik van authentieke geluids- en beeldfragmenten.

Felice Giomondi

Zo vertelt de documentaire het verhaal van de Tour-winst van Eddy Merckx via getuigenissen van collega-renners, ploegmaats, reporters, familie, en supporters van Merckx, zoals zijn FAEMA-ploegmaats Martin Van den Bossche, Frans Mintjens, Pietro Scandelli, Jos Spruyt en ploegleider Marino Vigna.

Dirk Frimout

Ook wielerlegende en ex-Tourwinnaar Felice Gimondi komt aan bod, net als bekende supporters Jean Blaute, Jean Marie Leblanc, Howard Gutman en de familie Heleven. Over de maanlanding getuigen Dirk Frimout, Frank De Winne, en verschillende NASA- en Apollo 11-teamleden.

De documentaire is gebaseerd op het boek De zomer van ‘69 van Patrick Cornillie. De documentaire is van 21 juli tot 21 augustus beschikbaar op VRT NU en op zondag 21 juli om 19.55 uur te zien op Eén.

Ik wil kans maken op tickets voor de première, exact 50 jaar na de overwinning van Eddy Merckx
geschreven op 01 juli 2019
VRTNU VRTNU VRTNU