Spring naar inhoud

75 jaar na datum vertelt Arnout Hauben het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen

één

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen

Arnout Hauben trekt opnieuw Ten oorlog en vertelt het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen.

De volgende maanden viert Vlaanderen feest. Het is exact 75 jaar geleden dat de bevrijders de Belgische grens oversteken en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog inluiden.

Terwijl de Sovjets in het oosten van Europa oprukken naar Berlijn, landen de geallieerden op de stranden van Normandië. Ook in Vlaanderen smachten de mensen na vier lange bezettingsjaren weer naar vrijheid.

In 3 afleveringen vertelt Arnout het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen die eerst erg vlot lijkt te verlopen, maar dan vastloopt aan de Schelde. Pas na veel bloed, zweet en tranen wordt de haven van Antwerpen volledig bevrijd. Daarna volgen maanden van onzekerheid. Vliegende bommen zaaien terreur in onze steden…

Arnout gaat op reis in eigen land en trekt in het spoor van de troepen die ons bevrijd hebben. Onderweg spreekt hij in zijn gekende stijl met de allerlaatste getuigen van de oorlogsjaren en vertelt hij bekende en minder bekende verhalen uit die periode.

Dankjewel. Merci. Danke Schön. Dat is wat ik wil zeggen aan alle mensen die 75 jaar geleden ons land hielpen bevrijden. Ik heb de daad bij het woord gevoegd en maak er een korte reeks over. De eerste opnames zijn achter de rug. Ik werd geraakt door de schoonheid van ons eigen land, door de Vlaamse gastvrijheid én door de levenskracht van de allerlaatste kroongetuigen die ik nog kon spreken

Arnout Hauben
Arnout Hauben
<

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen zal worden uitgezonden in de aanloop van VE-Day, 8 Mei 2020.

geschreven op 02 september 2019
VRTNU VRTNU VRTNU