Spring naar inhoud

75 jaar na datum vertelt Arnout Hauben het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen

Arnout Hauben trekt opnieuw Ten oorlog en vertelt het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen.

De volgende maanden viert Vlaanderen feest. Het is exact 75 jaar geleden dat de bevrijders de Belgische grens oversteken en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog inluiden.

Terwijl de Sovjets in het oosten van Europa oprukken naar Berlijn, landen de geallieerden op de stranden van Normandië. Ook in Vlaanderen smachten de mensen na vier lange bezettingsjaren weer naar vrijheid.

In 3 afleveringen vertelt Arnout het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen die eerst erg vlot lijkt te verlopen, maar dan vastloopt aan de Schelde. Pas na veel bloed, zweet en tranen wordt de haven van Antwerpen volledig bevrijd. Daarna volgen maanden van onzekerheid. Vliegende bommen zaaien terreur in onze steden…

Arnout gaat op reis in eigen land en trekt in het spoor van de troepen die ons bevrijd hebben. Onderweg spreekt hij in zijn gekende stijl met de allerlaatste getuigen van de oorlogsjaren en vertelt hij bekende en minder bekende verhalen uit die periode.

Dankjewel. Merci. Danke Schön. Dat is wat ik wil zeggen aan alle mensen die 75 jaar geleden ons land hielpen bevrijden. Ik heb de daad bij het woord gevoegd en maak er een korte reeks over. De eerste opnames zijn achter de rug. Ik werd geraakt door de schoonheid van ons eigen land, door de Vlaamse gastvrijheid én door de levenskracht van de allerlaatste kroongetuigen die ik nog kon spreken

Arnout Hauben
Arnout Hauben
<

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen zal worden uitgezonden in de aanloop van VE-Day, 8 Mei 2020.

geschreven op 02 september 2019

De laatste getuigen van WOII

Robert overleefde de aanslag op Cinema Rex

Ten oorlog
Arnout Hauben ontmoet Robert, een overlevende van het bombardement op Cinema Rex. Tot op heden is het de zwaarste bomaanslag op Belgische bodem.

Marcel zag de eerste V-bom inslaan

Ten oorlog
Marcel Mahieu is net geen 15 wanneer hij uit zijn slaapkamerraam de eerste V-bom in Vlaanderen ziet inslaan. Wonder boven wonder overleeft hij de zware klap.

"We moesten een offer brengen"

Ten oorlog
De geallieerden bombardeerden in de Slag om de Schelde de dijken van het dorp Westkapelle. Betje en haar familie betaalden een grote prijs.

"Dat was mijn moeilijkste taak ooit"

Ten oorlog
In de Slag om Geel verliest de Canadese officier Colin één van zijn soldaten. Als 19-jarige moest hij toen een brief schrijven naar de ouders van die jongen.

Aan de verkeerde kant van het kanaal

Ten oorlog
Julia en Gaby woonden in '44 aan de verkeerde kant van Sint-Laureins. In plaats van bevrijd te worden, komen de hartsvriendinnen in de Duitse linies terecht.

Louis getuigt over de hel van Breendonk

Ten oorlog
Louis Boeckmans werd in '44 in Breendonk plotsklaps nummer 3253. “Ons mens-zijn hield op aan de poort van het fort.”

"We hebben zijn leven gered"

Ten oorlog
Joe Arents is lid van het verzet tijdens de oorlog. Doordat hij en zijn familie in Amerika hebben gewoond, krijgen hij en zijn vader een speciale opdracht.

"En plots... Een formidabele ontploffing"

Ten oorlog
Wanneer de Duitsers op 3 september 1944 80 V1 bommen laten ontploffen in Kluisbergen, maakt Denise Leyman de tragedie vanop de eerste rij mee.
VRTNU VRTNU VRTNU