Spring naar inhoud

19-jarige Zara vliegt solo rond de wereld

één

Zara's doel: de jongste vrouw ooit worden die solo rond de wereld vliegt.

18 augutus 2021 - Deze voormiddag start de 19-jarige Zara Rutherford aan het avontuur van haar leven: de dochter van een Vlaamse moeder en Britse vader vertrekt dan met haar ultralicht vliegtuigje op de luchthaven van Kortrijk. Haar doel: de jongste vrouw ooit worden die solo rond de wereld vliegt. Om daarin te slagen, moet ze meer dan 51.000 kilometer afleggen doorheen 57 landen en 5 continenten. Met haar avontuur wil Zara over de hele wereld meisjes inspireren om hun dromen na te jagen en voluit te durven kiezen voor wetenschappelijke studies.

Wie is Zara Rutherford?

Zara Rutherford (°5 juli 2002) zit al sinds haar dertiende achter de stuurknuppel. Ze kreeg de liefde voor de luchtvaart met de paplepel mee: vader Sam Rutherford diende als helikopterpiloot in de Britse luchtmacht, haar moeder Beatrice De Smet (afkomstig uit West-Vlaanderen) is juriste en in haar vrije tijd pilote. Ook Zara’s grootvader en overgrootvader waren allebei piloot, en haar zestienjarige broer Mack vliegt met sportvliegtuigen.

Zara’s grote droom is om ooit astronaut te worden. Om dat doel te bereiken wil ze volgend jaar haar opleiding starten aan een prestigieuze universiteit in het Verenigd Koninkrijk of in de Verenigde Staten.

Ambitieus project

Zara vatte haar ambitieuze project - dat ze Fly Zolo doopte - amper drie maanden geleden op, aanvankelijk niet als een wereldrecordpoging. De jongste persoon die solo rond de wereld vloog, is de Amerikaan Travis Ludlow, op dat moment achttien jaar oud. Het verschil met de vrouwelijke recordhouder is groot: Shaesta Waiz was dertig toen ze haar toer rond de wereld volbracht. Als Zara in haar poging slaagt, zal ze meteen elf jaar van het huidige record halen.

Zara's route is specifiek uitgetekend om geregistreerd te worden als Guinness World Record. Zara doorkruist 57 landen en 5 continenten, passeert twee keer de evenaar en legt meer dan 51.000 kilometer af. Hoe snel ze dat doet, is niet belangrijk, maar ze schat dat de reis drie tot vier maanden zal duren. Zara doet de reis helemaal alleen: er zit maar één zetel in het vliegtuigje en er is geen volgvliegtuig dat met haar meevliegt. Onderweg is ze dus op zichzelf aangewezen.

Je volgt haar tocht op flyzolo.com

Veilige vlucht, Zara! En kom goed weer thuis.

geschreven op 18 augustus 2021
VRTNU VRTNU VRTNU