Spring naar inhoud

De start van Dwars door de Middellandse Zee

Dwars door de Middellandse Zee

Na Rond de Noordzee en Dwars door België vertrekt Arnout Hauben op een nieuwe, avontuurlijke tocht: Dwars door de Middellandse Zee. Hij reist van Gibraltar naar Jeruzalem, van west naar oost, langs bekende en minder bekende eilanden. Vanaf maandag 5 april gaat Arnout op Eén met zijn aanstekelijk enthousiasme op zoek naar het verhaal van de mensen die in en met de Middellandse Zee leven. De reis zal ook te volgen zijn als podcast, waarin Arnout de luisteraar heel persoonlijk mee op reis neemt.

Arnouts tocht loopt langs de Balearen, Corsica, Sardinië, Sicilië, Malta, Kreta, Santorini… Maar op zijn reis passeert hij ook langs tal van minder bekende eilandjes. Ook deze keer krijgt Arnout het gezelschap van Philippe Niclaes achter de camera en Ruben Callens die de dronebeelden en het geluid verzorgt.

Naast een avontuurlijk reisverslag vertelt de reeks ook spannende verhalen uit de geschiedenis van de Middellandse Zee. Het programma is een uitnodiging om de wereld van de Middellandse Zee, die de meeste mensen kennen als een populaire vakantiebestemming, met een frisse blik te herontdekken. De bakermat van onze beschaving vormt niet alleen de natuurlijke grens tussen Europa en Afrika, maar is tegelijkertijd al eeuwenlang een smeltkroes van verschillende culturen. Net als rond de Noordzee hebben de volkeren in het Middellandse Zeegebied steeds contact gehad met elkaar, met goede en kwade bedoelingen. Nergens is dat grensgevoel en die eeuwenoude cultuur zo voelbaar als op de eilanden.

Waar gaat de reis naartoe?

  • Aflevering 1 - De Balearen: kruispunt van beschavingen
  • Aflevering 2 - Corsica: ruw als de bergen
  • Aflevering 3 - Van de Maddalena-archipel naar Sardinië: een mysterieus verleden
  • Aflevering 4 - Sicilië: water en vuur
  • Aflevering 5 - Van Lampedusa naar Malta: een gevaarlijke overtocht
  • Aflevering 6 - De Griekse eilanden: In het spoor van Odysseus
  • Aflevering 7 - Kreta: de bakermat van onze beschaving
  • Aflevering 8 - Venetië: een verrassende wending

De reis door de Middellandse Zee is het logische vervolg op mijn tocht Rond de Noordzee. De Middellandse Zee is de moeder van alle zeeën: de bakermat van onze beschaving. Nog altijd is de Middellandse Zee de natuurlijke grens tussen west en oost en tussen noord en zuid. Die grens is actueler dan ooit. Een mooier en interessanter decor kan een reportagemaker zich niet wensen.

Arnout Hauben

Het boek en de podcast

Na de boeken Rond de Noordzee en Dwars door België krijgt ook Dwars door de Middellandse Zee een leven op papier, in woord en beeld. Voor het neerschrijven van de vele inspirerende ontmoetingen en onverwachte ontdekkingen werkte Arnout samen met journalist Marijn Sillis. Het boek zal verschijnen bij uitgeverij Pelckmans op 5 april, wanneer de eerste aflevering op antenne gaat.

Dwars door de Middellandse Zee is naast een televisieprogramma en een boek ook een podcast. Terwijl het boek de geschiedenis van de Middellandse Zee uitdiept en illustreert met prachtige foto's, is de podcast een spannend reisverslag waarin Arnout op een heel persoonlijke manier de luisteraar mee op reis neemt.

Dwars door de Middellandse Zee, vanaf 5 april elke maandag om 20u40.

geschreven op 23 maart 2021
VRTNU VRTNU VRTNU