Spring naar inhoud

De strafste vragen over jongdementie

Durf te vragen

Hoe ontdekten onze getuigen dat er iets aan de hand was? En zijn ze veranderd als mens? Deze en andere straffe vragen stelden we aan mensen met jongdementie.

Wanneer dacht je 'oei , dat klopt hier niet'?

Mensen met jongdementie ontdekken vaak in kleine dingen dat er iets loos is. Van telefoonnummers vergeten tot een foute bestelling maken op het werk. Maar soms kan er ook een volledige verandering in het karakter optreden, zoals dat bij John het geval was.

Ben je nu veranderd als mens?

Is jongdementie alleen maar dingen vergeten, of verander je ook als mens? De ziekte blijkt een grote invloed te hebben op de persoonlijkheid van onze getuigen. De ene krijgt er een zachter karakter van, de andere wordt harder.

Heeft de ziekte je dichter bij elkaar gebracht als koppel?

Zo'n diagnose, zorgt dat voor meer verbondenheid, of groei je daardoor als koppel net verder uit elkaar? Voor Paul en z'n vrouw en Christine en haar man zorgt de ziekte voor een hechtere relatie.

Zijn er dingen die je niet meer mag doen?

Beperkt jongdementie je in de dagdagelijkse dingen? En hoe zelfstandig zijn onze getuigen nog na de diagnose? De ene is natuurlijk beperkter dan de andere. Zo mag John absoluut niet meer met de auto rijden, maar lukt dat bij Paul wel nog.

Ben je wel gelukkig nu?

Een ziekte als jongdementie gooit je leven overhoop, maar kan je dan nog gelukkig zijn? Gelukkig is het antwoord van de getuigen positief, ondanks het feit dat het 'een kloteziekte' is.

geschreven op 01 september 2020
VRTNU VRTNU VRTNU