Spring naar inhoud

De strafste vragen aan mensen met overgewicht

Durf te vragen

Ieder jaar stijgt het percentage van de Vlamingen met overgewicht. In 2018 had 48% van de mensen in Vlaanderen te kampen met overgewicht en 15% had obesitas.

Bart, Leona, Vanessa, Loïs , Martien en Sara zijn zes moedige mensen die over hun strijd tegen overgewicht willen vertellen. Vooral om het cliché “eet wat minder, sport wat meer en dan komt het wel goed” uit de wereld te helpen en een genuanceerder beeld te geven van mensen met overgewicht.

Hier zijn de vijf strafste vragen uit het programma:

"Was je altijd de dikste van de klas?"

Niet alle kinderen hebben een gemakkelijke jeugd. Vooral kinderen met overgewicht worden snel geviseerd en het mikpunt van spot. Voor sommigen worrdt dat een wonde die ze nog jarenlang met zich meedragen.

"Ben je niet beschaamd om het zover te laten komen?"

Niet iedereen schaamt zich voor zijn overgewicht, waarom zouden ze ook? Blij zijn met wie je bent, dat is vooral de boodschap.

"Waarom doe je geen maagverkleining?"

Een maagverkleining is niet voor iedereen de ideale oplossing. Het is een complexe ingreep die vooral niet als een makkelijkheidsoplossing kan beschouwd worden.

"Wat vind je mooi aan jezelf?"

Voor ieder van ons blijft dat een vraag waar je toch twee maal moet over nadenken. En met slank als gemediatiseerd ideaalbeeld, is het voor zwaarlijvige mensen misschien moeilijker om de schoonheid van hun lichaam te zien? Kiezen ze dan voor "mijn ogen", "het totaalpakket" of houden ze het toch iets minder tastbaar: "mijn karakter"?

"Heb jij nog advies voor mensen met overgewicht?"

Leef, geniet en leer vooral jezelf aanvaarden. Omring je daarnaast met warme mensen en zoek steun om samen doelen te bereiken.

geschreven op 22 september 2020
VRTNU VRTNU VRTNU