Spring naar inhoud

De strafste vragen aan mensen met hiv

Durf te vragen

“Als je hiv hebt, dan ben je toch homo of drugverslaafd?”

Hiv wordt nog vaak gezien als een ziekte die je enkel kan oplopen wanneer je drugsverslaafd of homo bent. Maar niets is minder waar: “Het kan echt iedereen overkomen.”

“Herinner je je nog de dag van de diagnose?”

Van een simpel telefoontje van de huisarts tot opgenomen worden in een ziekenhuis in Johannesburg. Elk van hen kreeg op een dag het harde verdict van hiv. En elk van hen kan zich die dag nog heel goed herinneren. “Je wereld stort helemaal in op dat moment.”

“Word je gediscrimineerd omdat je hiv hebt?”

Unaniem antwoord: ja. Patrick kreeg zijn ontslag omdat hij hiv-positief is en werd plots uitgesloten bij de tandarts. Maar: “Ik denk dat je vooral moet beginnen met jezelf niet te discrimineren.”

“Heb je teveel in het rond gepoept?”

Nee, hiv heeft niets te maken met hoe wild je seksleven is. “Je hoeft maar één keer met iemand onbeschermde seks te hebben en je kan het oplopen.”

“Hoe leg je dat uit aan je ouders?”

Van schaamte tot ontgoocheling en angst. De diagnose krijgen is een ding, en dan moet je aan je geliefden vertellen dat je besmet bent met hiv. Maar voor Darryl is het anders: “Mijn moeder weet het nog niet. Ik kan haar dat niet aandoen.”

geschreven op 29 september 2020
VRTNU VRTNU VRTNU