Spring naar inhoud

Nieuw: Annemie Struyf volgt draagmoeders en wensouders

Draagmoeders

Kinderen krijgen, kinderen zien opgroeien. Voor velen is dat vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Voor sommigen is draagmoederschap zelfs de enige weg naar een eigen kind. In Draagmoeders volgde Annemie Struyf de voorbije drie jaar draagmoeders én wensouders. Het resultaat? Een intieme en ontroerende reeks over de moeilijke grens tussen wens en werkelijkheid. Vanaf 17 november elke woensdag op Eén.

Van de zwangerschap tot de bevalling, van het kraambed tot het fragiele moment waarop de baby wordt overgedragen, van de babyborrel tot het verjaardagsfeestje. Annemie Struyf geeft ons een ongeziene inkijk in het moeilijke en kwetsbare parcours van draagmoeders en wensouders.

Vijf unieke verhalen van draagmoeders en wensouders

In Draagmoeders ontmoeten we Lies en Peter die een kindje dragen voor hun vrienden Elke en Dries. Kimberly, mama van vier kinderen, is voor de vijfde keer zwanger, deze keer voor het koppel Frits en Joey uit Nederland. Joke draagt voor de tweede keer een kindje voor haar schoonbroer Jef en zijn man Tim. Al elf jaar proberen Stephanie en Wesley vruchteloos hun kinderwens te vervullen, tot schoonzus Gwendolina zich als draagmoeder aandient. Karl en Greet hebben elk een zus. De ene was de draagmoeder van hun dochtertje Nova, de andere wil de draagmoeder zijn van hun tweede kindje.

Een complex en kwetsbaar traject

Draagmoeders gaat de meest prangende en confronterende vragen niet uit de weg, ook op de moeilijkste momenten. Hoe (tegen)natuurlijk is het om meteen na de bevalling je “kind” weg te geven? Welke band behoud je als draagmoeder met het kind? Wat als het misloopt met de baby of de draagmoeder? Wat als de draagmoeder het kind uiteindelijk toch wil houden? Wat vindt de partner van de draagmoeder ervan dat zijn vrouw zwanger is van en voor iemand anders? Waarom mag je een draagmoeder niet betalen voor haar inzet? En wat als een van de partijen het niet meer ziet zitten?

Draagmoederschap staat nu volop in de (politieke) actualiteit. Wellicht wordt er binnenkort een wetsvoorstel ingediend om draagmoederschap wettelijk te regelen. Want dat ontbreekt momenteel. Draagmoederschap is toegelaten - er zijn ook ziekenhuizen die draagmoedertrajecten begeleiden - maar wettelijk gezien speelt het zich af in een grijze zone. Dit schept problemen, want momenteel is de vrouw die het kind baart, de wettelijke moeder. Dus moet er na de geboorte een adoptieprocedure opgestart worden. In de rechtbank wordt beslist of het kind in aanmerking komt voor adoptie of niet. Ook het financiële aspect is niet geregeld: louter onkosten of ook een vergoeding? Waar ligt de grens met “een kind kopen”? Wat met “draagmoeder-toerisme” binnen en buiten Europa?

De reeks Draagmoeders biedt een unieke en ongeziene inkijk in het leven van mensen die voor deze weg kiezen. De reeks toont aan hoe complex draagmoederschap is, op psychologisch en emotioneel, maar ook op juridisch vlak.

Draagmoeder Lies wilde graag meewerken aan een reportage over draagmoeders, omdat ze merkte dat het thema veel vragen opriep.

Annemie Struyf
Annemie Struyf
<

Annemie Struyf: Drie jaar geleden kwam ik in contact met draagmoeder Lies, die toen 14 weken zwanger was. Lies wilde graag meewerken aan een reportage over draagmoeders, omdat ze merkte dat het thema veel vragen opriep. Ik dook zelf in het thema en deed ook een oproep naar andere draagmoeder-verhalen. Zo ontstond de idee van een reeks over draagmoeders en, meer algemeen, ook over ouderschap, kinderwens en existentiële vragen als: wanneer is een kind je “eigen” kind? Hoe ver moet je gaan om een “eigen” kind te krijgen? En waar liggen de limieten van fertiliteitsbehandelingen?

Na eerdere samenwerkingen bij La vie en rose, Chez Annemie, Eviva España en recent nog Het Hoge Noorden werkte Annemie voor Draagmoeders opnieuw samen met haar vaste regisseur-cameravrouw Kristel Waterloos.

Draagmoeders: vanaf 17 november elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Bekijk de trailer van Draagmoeders

geschreven op 28 oktober 2021
VRTNU VRTNU VRTNU