Spring naar inhoud

Maak kennis met Maud

Maud Ysebaert - 22 jaar

De 22-jarige Maud uit Mortsel droomt ervan alleen een wereldreis te maken. De reis in Down the road is al een mooi begin voor haar. Maud weet wat ze wilt, en zal niet snel van gedachten veranderen.

Maud zit nu net ‘op kot’, in het woonproject Maud&Co. Ze heeft nog een oudere broer Daan en zus Stien. Zij nemen haar regelmatig mee op sleeptouw. Een uitstapje, een fuif, een bezoekje bij hen thuis…

Maud haar ouders zijn enkele jaren geleden begonnen met de opstart van Maud&Co. Het is een inclusieve cohousing voor jongvolwassenen met een beperking. Maud heeft er net haar intrek genomen met 8 andere jongeren. Ze noemt het zelf ‘op kot’ gaan.

Maud staat erg op haar zelfstandigheid en privé, maar ze vindt het ook wel jammer om haar mama achter te laten.

“Het syndroom van Down, ik ben daarmee geboren. Dat is oké.”

Maud is zelf meestal een vrolijk meisje en ze noemt zichzelf ook wel een deugniet.

Ze weet wat ze wil. Ze kan boos worden als er iemand haar kamer binnenstormt als ze nog slaapt en als iemand haar niet laat uitspreken. Ze oefent om op een vriendelijke manier te zeggen dat ze haar moeten laten uitspreken.

Net als iedereen wordt Maud ook erg verdrietig als het over de dood gaat. Dan trekt Maud zich even terug op haar kamer. Dan neemt ze haar iPod of iPad en gaat dat verdriet wel over.

Als Maud zich zorgen maakt is dat vaak over haar mama. Ze werkt te hard volgens haar en als Maud er niet is om te zeggen dat ze moet rusten dan doet ze dat niet.

Verder voelt Maud mensen goed aan en als ze iemand ziet die ongelukkig is dan gaat ze die persoon proberen troosten of beter doen voelen.

Maud is een scoutser maar houdt niet van vuil zijn. Ze durft veel maar is toch ook een meisje meisje. Haar haren en kleren zijn belangrijk, ze is graag mooi. Maar een eitje eten op een steen zou ze wel doen.

Maud is niet vaak bang maar van een hevig onweer is ze absoluut geen fan. Ook niet van het donker, ze slaapt met een klein lampje naast haar. Hoogtes heeft ze ook niet graag, omdat haar mama ook hoogtevrees heeft.

Vakanties

Maud gaat graag op vakantie en vooral met het vliegtuig, daar kan ze beter slapen en krijgt ze eten. Ze zit niet graag lang in de auto.

Ze is al in Amerika, Griekenland, Italië en Spanje geweest. Het liefst wil ze nog heel de wereld zien.

Maud is al geregeld op kamp geweest met de scouts en dan mist ze thuis wel een beetje.

Werk/school

Maud heeft altijd aan inclusie onderwijs gedaan. In het middelbaar studeerde ze voeding en verzorging en erna nog kantoor, dat was meer haar ding. Die studie komt nu ook van pas bij haar huidige jobs.

Maud is een bezige bij en doet vrijwilligerswerk voor verschillende werknemers:

  • Kazoo- CM Mechelen: daar werkt ze op het bureau.
  • UZ Antwerpen: daar doet ze bureauwerk en gaat ze de zieke kindjes helpen en met hen spelen. Ze helpt er de speltherapeut.
  • Kleuterschool: daar werkt ze op het secretariaat. Ze heeft ook even in de klas geholpen maar werkt liever op het bureau.

Muziek

Ze luistert veel muziek, vooral naar Niels Destadsbader. Die vindt ze zo goed omdat dat in het Nederlands is en ze daar sommige dingen in herkent.

Ze luistert ook naar Bart Peeters, Clouseau, Laura Tesoro, Stan van Samang en Ghost Rockers. En ze is grote fan van ABBA en vooral het nummer Dancing Queen.

Maud kan heel luid meezingen op haar kamer en in de auto. Ze gaat ook wel eens graag naar een festival, dit jaar gaat ze terug naar Rock for Specials. Ze wordt gewoon blij van muziek.

Hobby's

Maud kijkt graag tv. Haar lievelingsprogramma’s zijn Belgium's Got Talent, De Slimste Mens, Gert Late Night en Thuis Die zijn 's avonds op tv. Ze vindt zichzelf dan ook een avondmens.

Maud is liever lui dan moe is. Ze is het liefst elke dag een beetje lui. Gewoon wat op haar iPad of iPod, de krant lezen, tv kijken,... Ook geschiedenis vindt ze interessant.

Maud danst heel graag, ze vindt ook dat dat haar talent is. Ze gaat ook al jaren na de dansles. Ze is ook zot van fuiven. Ze gaat graag feesten en liefst zo laat mogelijk.

Ze heeft ook 3 jaar fotografieles gevolgd en is ondertussen afgestudeerd.

Après ski vindt ze ook een talent van zichzelf. Als er maar drinken en eten bij is vindt ze het goed. In de ochtend en de middag gaat ze nog wel skiën maar daarna is het tijd voor gezelligheid.

Maud heeft enkele jaren in de Akabe Scouts gezeten. Nu gaat ze stoppen als lid want voor haar leeftijdsgroep wordt ze te oud. Maar ze zou graag in de groepsleiding gaan, zodat ze de scouts nog kan helpen.

Maud is ook fan van Stefaan Vanfleteren. Zijn foto's vindt ze geweldig mooi. En van Jani Kazaltsis. Door hem wil ze wel eens gestyled worden.

Lievelingseten

Maud houdt van zelfgemaakte pizza van papa, scampi diabolique en alles met vlees eet. Zelf kookt Maud niet, want haar mama kan super goed koken.

Liefde

Ze heeft geen liefje en wil er op dit moment ook geen. Ze praat er ook niet zo graag over.

Ze is wel de beschermer van de koppels. Als ze met haar ouders op een receptie is en haar papa praat met een vrouw die ze niet kent, dan gaat Maud er naartoe en zegt: “Mijn papa is wel getrouwd hé”.

Dromen

Maud wil een wereldreis maken voor ze doodgaat. Ze wil alles zien en verder gaan dan naar de zee. Ze wil dat ook het liefste alleen doen. Amerika is haar favoriete land . Ze wil ook graag danseres worden bij een bekende artiest zoals Niels Destadsbader.

Down the road is er vanaf 4/2 elke maandag om 20.35 uur.

geschreven op 01 februari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU