Spring naar inhoud

Wat is Donderen in Keulen?

Donderen in Keulen

Elke zondag

Wat hebben een Turk, een Senegalees en een Chinees met elkaar gemeen? Het zou het begin van een mop kunnen zijn, maar het is ook het uitgangspunt van de gloednieuwe quiz Donderen in Keulen.

Met veel humor en een beetje show trapt Sven de Leijer vanaf 8 september de zondagavond af. In Donderen in Keulen ontvangt hij elke week twee teams met bekende en - voorlopig - minder bekende Vlamingen. Zij moeten niet enkel bewijzen dat ze veel weten, maar ook tonen hoe goed zij mensen van over de hele wereld kunnen inschatten.

Sven heeft van negen erg uiteenlopende landen in de wereld – van Turkije en Colombia tot Senegal en de Verenigde Staten – telkens drie inwoners de kleren van het lijf gevraagd. Het is nu aan de quizzende Belgen om in dit mondiale kluwen hun eigen vooroordelen te ontmaskeren, en de stereotypen te bevestigen of ontkrachten.

Wereldse quiz

In Donderen in Keulen spelen elke week twee teams tegen elkaar, bestaande uit twee bekende Vlamingen en één onbekende. Onder andere Jeroen Meus, Christoff, Eva De Roo, Soe Nsuki, Maaike Cafmeyer, Frances Lefebure, Jan Peumans, Walter Grootaers, Goedele Wachters, Stan Van Samang, Leen Dendievel, Tom Waes, Siska Schoeters, Cath Luyten, Peter Van de Veire, Barbara Sarafian, Bart Peeters, Martin Heylen, Annemie Struyf en Saartje Vandendriessche komen langs. Elke aflevering strijden de teams tegen elkaar in de hoop zoveel mogelijk reiskilometers samen te sprokkelen. De onbekende Vlaming van het winnende team mag met deze kilometers na afloop op reis vertrekken.

Het decor van Donderen in Keulen springt meteen in het oog: de twee teams spelen de quiz vanuit een grote, witte wereldbol. Die heeft tijdens de quiz een belangrijke functie: soms gaat de wereldbol dicht bij een fout antwoord, soms sluit die langzaam en moeten de kandidaten het juiste antwoord geven voor de tijd om is.

De rondes

Ronde 1: Que si, que no

In deze kennismakingsronde krijgen de 27 wereldbewoners enkele ja/nee-vragen voorgeschoteld. 'Heb je ooit al iets gestolen? Ben je ooit al dronken geweest?' De twee teams moeten inschatten wie welk antwoord heeft gegeven.

Ronde 2: Tous ensemble

In deze ronde moeten de wereldbewoners samenwerken om aan de twee teams iets duidelijk te maken, zoals een bekende filmscène naspelen, een diergeluid nadoen, of een monument tekenen.

Ronde 3: The Voice of America

Reporter Jelle De Beule trok in New York de straat op en stelde ludieke vragen aan de bevolking. Kunnen de teams inschatten wat hun antwoorden waren?

Ronde 4: Ein Fall für drei

De twee teams krijgen de slaapkamers, keukens, tuin... van de wereldbewoners te zien. Kunnen zij raden bij welke persoon welke kamer hoort?

Ronde 5: A la carte

In deze ronde spelen de teams met hun al verzamelde reiskilometers. Elk team krijgt een landkaart voorgeschoteld. Sven stelt een vraag, het antwoord is een locatie op die kaart. De teams moeten de locatie aanduiden met een radar, die ze groter of kleiner kunnen maken met gebruik van hun reiskilometers. Nemen ze een radar van 100 kilometer, dan worden die van hun verzamelde kilometers afgetrokken. Hoe groter de radar, hoe meer kans dat de juiste locatie ertussen zit... maar ook hoe meer reiskilometers ze verliezen. Bij een fout antwoord gaat de wereldbol van het team een beetje dicht; bij een goed antwoord van het andere team ook. Na drie keer sluiten is de bol helemaal dicht, en wordt het team uitgeschakeld.

Ronde 6: Final mondial

Welk team blijft na de vorige ronde overeind in de wereldbol? Dat stoot door naar de finale, waar ook nu de wereldbol een belangrijke rol speelt. Die gaat namelijk langzaamaan dicht. De drie teamleden moeten Svens vragen correct beantwoorden voor hun wereldbol helemaal sluit. Bij zes juiste antwoorden winnen ze, en mag de onbekende Vlaming naar huis met de verzamelde reiskilometers.

Donderen in Keulen: vanaf 8 september elke zondag om 20.00 uur op Eén.

geschreven op 13 augustus 2019
VRTNU VRTNU VRTNU