Spring naar inhoud

Wie is Wim De Vilder?

Wim De Vilder was te gast in Die huis. Hij vertelde er openhartig over zijn jeugd, zijn grote droom om bij de VRT te werken en zijn kinderwens.

Ontdek hieronder alle hoogtepunten van Wim in Die huis:

Bezoek aan de wijnproeverij

Wim houdt van een lekker glas wijn en heeft al heel wat verschillende smaken ontdekt. Die kennis wil Eric testen en schotelt hem enkele bekende en minder bekende wijnen voor. Het gaat niet helemaal zoals verwacht.

Niet zoals de anderen

Al van jongs af aan wist Wim dat hij op mannen viel. Maar in de jaren 70 en 80 was dat niet zo evident.

Je gaat binnen de lijnen lopen om er vooral bij te horen. Dat is een van mijn grootste angsten om uitgesloten te worden.

Hij merkt ook wel een verschil tussen toen en nu. Homoseksualiteit werd toen hij jong was op een heel andere manier benaderd.

In de jaren 80 werd het vooral als een afwijking gezien. En ik ben in die periode groot geworden, dus dat heeft wel mijn persoonlijkheid gevormd.

De eerste nieuwsuitzending

Wim droomde ervan om ooit bij de VRT te mogen werken. Hij gaf er een job voor op bij de universiteit Gent om halftijds als radioreporter bij de openbare omroep aan de slag te gaan. Zijn omgeving steunde hem in zijn beslissing.

De vrienden van mijn ouders zeiden altijd tegen hen: "Hij heeft groot gelijk dat hij dat nu doet. Hij kan later altijd een serieuze job zoeken."

Toch is hij erg streng voor zichzelf. Als hij de beelden bekijkt, merkt hij vooral de minder goede dingen op.

Ik ben nooit tevreden geweest met een 7/10. Ik benijd de mensen die daarmee tevreden zijn. Waarom niet gaan voor een 8 of een 9 als je dat kan?

Kinderloos door het leven

Toen ik besefte dat ik een lichtelijk ander leven ging leiden als mijn klasgenoten, was de grootste hindernis dat ik nooit kinderen zou krijgen. Nu is dat op te lossen, maar 20 jaar geleden was dat een berg waar ik over moest.

Hij en zijn partner hebben hier lang over gepraat. Hij vindt het verbluffend hoe de tijden zijn veranderd.

Wij zijn de laatste generatie van mannenkoppels voor wie het niet evident is om kinderen te hebben.

Arm vs rijk

Enkele kilometers van Die huis ligt een wijk waar de mensen het wat minder hebben. Kinderen stellen het vaak met 1 warme maaltijd per week en nu mogen Wim en Eric helpen met die te bereiden. Een mooi, maar aangrijpend moment.

geschreven op 28 november 2017
VRTNU VRTNU VRTNU