Spring naar inhoud

Wie is Leah Thys?

Vanavond was Leah Thys te gast in Die huis.

We kennen haar allemaal als Marianne uit Thuis. Bij Eric Goens toont ze de vrouw achter het personage. Wat een straffe madame.

Ontdek hieronder alle hoogtepunten van Leah Thys in Die huis:

Leah vs Marianne

Al 22 jaar speelt Leah Thys het personage Marianne in Thuis. Toch was het even wennen voor haar en heeft haar personage een hele evolutie meegemaakt.

Ze heeft haar tekortkomingen die best kunnen doorwegen. In het begin was ze een 'schijtmadame', maar ze is na al die jaren flink geëvolueerd?

Het is volgens haar niet eenvoudig om na al die jaren het personage van jezelf gescheiden te houden.

Je moet erover waken dat ze zich niet gaat gedragen, zoals jij je gedraagt. Ik wil het verschil goed blijven voelen en zien.

Gezegend met een Cleopatra-voorgevel

Leah was in haar jonge jaren gezegend met een Cleopatra-voorgevel. Toch liet ze aan zich werken om haar grote neus te verkleinen.

"Och, het wordt toch elf uur."

Na drie jaar eindigde het huwelijk van Leah en haar eerste man. Het werd een van de moeilijkste periodes uit haar leven. Ze besliste om naar Londen te vertrekken.

Ja, ik was weg bij NTG, weg uit het conservatorium. Er waren te veel dingen die fout liepen. Ik kon alleen weggaan.

In Londen beleefde ze een prachtige tijd als docente aan de Guildford School of Acting. Intussen leerde Leah het leven meer te relativeren.

Ik heb zo'n motto, dat is... Dat heb ik geleerd. Mijn motto is: "och, het wordt toch elf uur." Dan is de dag voorbij, 's anderendaags een andere dag.

De kinderkamer

In de kinderkamer haalt Leah herinneringen op uit haar jeugd. De relatie met haar moeder verliep dikwijls stroef.

Ik had altijd het gevoel... Ik was het tweede kind, en dat was verkeerd. En mijn oudste zus... Die was alles.

Of ze zich nog hebben verzoend?

De laatste week van haar leven ben ik een paar keer in Limburg geweest. Dat is heel intiem, als je moeder zegt: kom mijn rug eens wassen. Ik ben blij dat ik dat nog gedaan heb.

Bang voor het grote einde?

Leah is bang voor haar dood. Ze hoopt dat ze er niet al te veel van zal beseffen. Ook haar moeder had het er moeilijk mee.

Mijn moeder was er ook niet gerust in. Ze vroeg altijd: hoe zou het toch zijn om te sterven?

Het overlijden van haar vader herinnert ze zich nog als gisteren.

Ik legde mijn hand op zijn borstkas en voelde letterlijk zijn laatste adem. Ik was blij dat ik er bij was. Ik voel nog altijd de binnenkant van zijn hand.

Lieve zus

Enkele jaren geleden overleed de zus van Leah. Erik heeft voor de gelegenheid oude beelden opgerakeld van Germains kookprogramma op de televisie.

geschreven op 14 november 2017
VRTNU VRTNU VRTNU