Spring naar inhoud

Wie is Kris Peeters?

Vanavond was Kris Peeters te gast in Die huis.

Ver weg van de Wetstraat praatte hij met Eric over zijn politieke carrière, zijn opvoeding en zijn jeugdliefde met wie hij nog steeds getrouwd is.

Ontdek hieronder alle hoogtepunten van Kris Peeters in Die huis:

"Ik heb veel geluk gehad"

Kris vertelt over zijn carrière. Hij heeft natuurlijk hard gewerkt om minister-president te worden en te staan waar hij vandaag staat. Maar volgens hem kwam er ook een portie geluk bij kijken.

Sterke vrouw aan zijn zijde

Kris is getrouwd met zijn jeugdlief. Ze leerden elkaar kennen in de jeugdbeweging. Tijdens de lunch uit hij zijn bewondering voor zijn vrouw.

Mijn echtgenote staat met twee voeten op de grond. Ze staat heel nuchter in het leven en weet waar ze voor staat. Ik heb een enorme steun aan haar.

"Dat was de zwaarste dag uit mijn leven"

Na de lunch deelt Kris openhartig een heel moeilijk moment uit zijn politieke carrière.

Een van de zwaarste beproevingen was in de nacht waarop we moesten beslissen wie Europees commissaris ging worden. Uiteindelijk koos men voor Marianne Thyssen, waardoor ik geen premier werd. Dat was een nacht om nooit te vergeten. Ik herinner hem mij nog goed: een klein zaaltje met een ronde tafel. Enorm zwaar waren de stiltes.

Hoe kijkt hij daar nu op terug?

Soms bekruipt me de gedachte, als ik Charles zie: "Ik had daar ook kunnen staan."

Bang om dement te worden

's Avonds laat vraagt Eric aan Kris of hij bang is voor de dood.

Ik heb een immense schrik dat ik dement zou worden. Ik heb mijn moeder, die een tijdje geleden is overleden, dement zien worden. En dat is verschrikkelijk. Het verliezen van je ouders is iets wat je nog meer drukt op het feit dat je er nu alleen voor staat.

De kinderkamer

In de kinderkamer blikt Kris terug op zijn kindertijd en de goede band met zijn broer, en zijn ouders.

Mijn moeder gaf zich volledig voor haar kinderen en het gezin. Dat is een van de redenen waarom het zo’n warm gezin was.

Kris maakte als dertienjarige de overstromingen van ’76 in Ruysbroeck mee.

Ik herinner me dat ik die nacht nog de tv ben gaan halen met mijn vader, om die boven op de eerste verdieping te zetten. Het roepen van onze buren, die hadden een bungalow en zaten op het dak. De dode koeien die in de straat… Nee, dat is een heel moeilijke periode geweest.

geschreven op 31 oktober 2017
VRTNU VRTNU VRTNU