Spring naar inhoud
De zevende dag

Verken Brussel op zondag

En bezoek De zevende dag

1. Europa in Brussel

Langs de Europese machtcentra in de Leopoldwijk: het Europees Parlement bij het charmante Leopoldpark, de mastodont van de Ministerraad en de Commissie in het vernieuwde Berlaymont.

2. De kleren van de keizer

Over symbolen en visitekaartjes van de traditionele politiek-economische macht, dus over kastelen en paleizen, parlementen en ambassades en banken, classicisme en art nouveau, 18de- en 19de-eeuwse park- en pleinaanleg bij het Warandepark, Konings- en Museumplein en Kunstberg, Vrijheidswijk.

3. Het historische stadshart

Langs Grote Markt, Boterstraat, Sint-Hubertusgalerijen, Agoraplein, Beurs, Muntplein en Centrale Boulevards, over het verleden als toeristisch uithangbord, maar met de vraag waar toeristen eigenlijk naar kijken.

4. Stad in beweging

De buurt van het Brusselse Begijnhof, kaaien en Vismarkt, Dansaertstraat en Sint-Goriks die sinds 1990 ongelooflijke aantrekkingskracht uitoefenen op wonen, winkelen en werken.

5. Is dit Molenbeek?

Door Oud-Molenbeek, Petit Manchester, 19de-eeuwse industriële buurt langs het kanaal, waar Vlaamse en Waalse migranten gingen en Marokkanen kwamen. Industriële glorie, sociale woningbouw, metrograafputten en wijkwerking Bonnevie, parkaanleg en wijkcontracten

6. Couscous in Manhattan

Aan de voor- en achterkant van het Noordstation. Langs het spiegelpaleis van het World Trade Center uit de jaren 1970 naar prostitutie in de Aarschotstraat en mediterane drukte van de winkels langs de Brabantstraat.

7. XL-plage

Langs Flagey en de vijvers van Elsene. Een wandeling met de Terkamerenabdij, de Maalbeekbron, het gerestaureerde omroepgebouw en een nieuw, bruisend centrum, oostelijke tegenpool van de Dansaertstraat.

geschreven op 07 oktober 2016
VRTNU VRTNU VRTNU