Spring naar inhoud

Verken Brussel op zondag

De zevende dag

En bezoek De zevende dag

Wandeling 1. Is dit Molenbeek?

Door Oud-Molenbeek, 'Petit-Manchester', de 19de-eeuwse industriële buurt langs het kanaal, waar Vlaamse en Waalse migranten gingen en Marokkanen kwamen. Over industriële glorie, sociale woningbouw, metrograafputten en wijkwerking Bonnevie, parkaanleg, wijkcontracten, MIMA, Bel Vue en het kanaal als ruggengraat.

Wandeling 2. Stad in beweging

De buurt van het Brusselse Begijnhof, de kaaien en de Vismarkt, Dansaertstraat en Sint-Goriks. Sinds 1990 oefenen deze wijken een enorme aantrekkingskracht uit op nieuwe stadsgebruikers voor wonen, werken en winkelen. Dat zorgde voor een enorme dynamiek in het stadscentrum. Daarvan zijn de resultaten vandaag te bewonderen.

Wandeling 3. street><art

Een wandeling over de diversiteit van de Brusselse straatkunstwerken. Ze provoceren, ergeren, wekken bewondering, lokken toeristen. Daarmee is 'streetart' een weerspiegeling van wat er in de stad gebeurd. Voor sommigen op de grens van het toelaatbare, voor anderen grenzeloos. Bonom, OakOak, Grimace, FarmProd en Paroles vertellen met beelden wat de stad met hen doet.

Wandeling 4. Flaneren langs Flagey

Een wandeling langs Flagey en de Vijvers van Elsene, met de Terkamerenabdij, de Maalbeekbron, het gerestaureerde omroepgebouw en het Flageyplein als scharnier in de stad; de Elsense tegenpool van de Dansaertstraat.

Wandeling 5. Sint-Gillis: Union, Parvis, Midi

Van de volkse buurten bij het Zuidstation over het hippe voorplein naar het burgerlijke hoog-Sint-Gillis waar expats zich thuis voelen: de gemeente kent veel gezichten. Elke buurt is een ontdekking. Met de Bareel en het Waterdraagstertje, Moricharplein, Munthof en Parvis.

Wandeling 6. Nieuw leven op Thurn & Taxis

Vanaf de late jaren 1960 werd een groot gedeelte van de volkse Noordwijk afgebroken en vervangen door hoge kantoortorens. Manhattan vormde de inspiratie. Vandaag is veel van de hoogbouw al aan vervanging toe en trekken bedrijven weer weg. Het voormalige goederenstation Thurn & Taxis, iets verderop, evolueert tegelijkertijd naar hotspot voor bedrijven, luxueuze winkels en gegeerde woonruimte. En tussen beide ligt het kanaal, dat ook een transformatie ondergaat.

Wandeling 7. Europa in Brussel

De Leopoldwijk vormt vaak de achtergrond voor televisiebeelden die wereldwijd worden uitgezonden, maar toch is ze een onbekende gebleven. De grote infrastructuurwerken voor de Europse machtscentra lieten hun sporen na. Maar de littekens helen en de uitstraling van weleer keert terug, in een nieuwe vorm.

geschreven op 07 oktober 2016
VRTNU VRTNU VRTNU